open-navfaktor-logo
search
Redovna sesija
Krug 99: Napadači na BiH dobili su poligon za nastavak svojih suludih politika
Danas je u online formatu održana redovna sesija Kruga 99 o temi "Ima li legitimitet politički sistem nastao u uslovima genocida, UZP-ova i međudržavnog oružanog sukoba?".
04.07.2021. u 11:20
get url
text

Uvodničar je bio prof. dr. Zlatan Begić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Nakon dugogodišnjeg rada Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, iako nismo uvijek bili zadovoljni nekim presudama, ipak se može zaključiti da je ovaj sud kroz svoju dugogodišnju praksu utvrdio nekoliko bitnih činjenica kao pravnih istina. Na prvom mjestu, utvrđeno je izvršenje zločina genocida te masovno, organizovano i sistemsko izvršenje drugih najtežih zločina po međunarodnom pravu, što je uključivalo najgnusnija zvjerstva i radnje izvršenja u novijoj historiji - rekao je Begić te dodao:

- Utvrđeno je postojanje organizovanih udruženih zločinačkih poduhvata od susjednih država, političkih rukovodstava Srbije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Utvrđeno je također da je u izvršenju najtežih zločina, uključujući i zločin genocida te u udruženom zločinačkom poduhvatu, učestvovalo i rukovodstvo, odnosno parainstitucije paradržavne nelegalne tvorevine srpske republike Bosne i Hercegovine koja se danas zove Republika Srpska, to je kvalifikacija suda. Time se sa stanovišta međunarodnog sudovanja privodi kraju jedna tragična priča iz devedesetih godina prošlog stoljeća - kazao je Begić.

Kako navodi, nameće se pitanje šta je Bosna i Hercegovina dobila poslije svega, a šta njeni napadači?

- Bosna i Hercegovina je dobila Washingtonski-Dejtonski mirovni sporazum, ukidanje demokratskog poretka i Ustava Republike Bosne i Hercegovine i uspostavljanje novog, sada već dokazano diskriminatorskog, dejtonskog poretka, dobila je entitete, kantone, Brčko distrikt, entitetsko glasanje, konstitutivne narode. Njeni napadači, presuđeni ratni zločinci, izvršioci genocida, učesnici udruženih zločinačkih poduhvata, dobili su čak odlikovanja, nazive ulica, spomenike, mjesto u mitologiji i poligon za nastavak svojih suludih politika i ugrožavanje mira. Taj poligon, nažalost, danas se zove dejtonska Bosna i Hercegovina - rekao je dr. Begić.

Naglasio da Bosanci i Hercegovci samo zahtijevaju ono što je već poznato i općeprisutno u svim stabilnim demokratskim zemljama.

- To su osnovni demokratski principi i demokratija. Ali ustavni okvir Bosne i Hercegovine ne posjeduje demokratske mehanizme koji bi omogućili implementaciju opšteprihvaćenih međunarodnih demokratskih standarda pravne naravi, nego upravo suprotno, njezin ustavnopravni okvir obiluje nedemokratskim mehanizmima blokada političke manjine nad političkom većinom - kazao je Begić.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je poručio da Bosna i Hercegovina ne smije kao politički sistem ostati na periferiji Evrope niti u 19. vijeku.

- Bosna i Hercegovina konačno mora biti slobodna država, konstituisana kao slobodna nacija suverenih građana, ne može ostati u predziđu Evrope niti u 19. vijeku, nego da mora svoj politički sistem razvijati u skladu sa onim što je danas standard unutar zapadnih liberalnih demokracija - rekao je Kulenović.

Udruženi zločinački poduhvat pravna je doktrina koju Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju koristi u optužbama političkim i vojnim elitama za masovne ratne zločine počinjene tokom jugoslavenskih ratova u periodu od 1991-1999. godine.

Ova doktrina smatra članove grupe individualno odgovornima za zločine koje počini grupa i podrazumijeva kaznenu odgovornost pojedinca za zločine počinjene od strane drugih lica u okviru zajedničkog plana ili svrhe.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.