open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Krug 99: Ne nasjedati na "kukavičije jaje" velikodržavne političke osionosti
Izjavama, u kojima Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, tvrdi da, u atmosferi najtežoj u Bosni i Hercegovini od okončanja rata, a povodom kako kaže, nametnutih i oktroisanih odluka Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, će izaći sa "konkretnim prijedlozima kako da razgovaramo u budućnosti sa Bošnjacima", u pokušaju da "izgradimo sa njima bratske odnose", predsjednik Srbije ponavlja i razotkriva političku strategiju i taktiku "srpskog sveta", saopćeno je iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".
28.07.2021. u 13:25
get url
text

- Nema ni nagovještaja razgovora sa predstavnicima institucija političkog naroda suverenih država, savremenih nacija, Srbije i BiH, već sa etničkim (u njegovom rječniku nacionalnim) grupama i njihovim imaginarnim zastupnicima! I ovom prilikom takva praksa je naglašena posebno ne bi li se dalje urušavao internacionalni pravni i moralni poredak, i neutralizirale konsekvence izrečenih presuda sudišta ustanovljenog odlukama Ujedinjenih nacija za genocid.

Jer bi to značilo i prihvatanje odgovornost za saučestvovanje u udruženim zločinačkim poduhvatima i ne sprečavanja genocida, podjednako koliko i obavezu i odgovornost na otklanjanju institucionalnih, moralnih i političkih posljedica u BiH nastalih kao rezultat tih strašnih zločina protiv BiH. Prihvatiti takav poziv značilo bi nasjedati na 'kukavičije jaje' velikodržavne političke osionosti i simbolički postupak koji dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH - navodi se u saopćenju iz Kruga 99.

Dodaje se da će licemjerna briga za bosanske Srbe, na čija se leđa iz Srbije svaljuje sva odgovornost za bosanske ratne strahote, biti pročitana tek kada se prihvati notorna istina da bez memorandumske, velikosrbijanske prekompozicije Jugoslavije nikada do njih ne bi ni došlo.

- Zaluđenost i opijenost političkih elita u entitetu RS, predvođenih očito patološkim, destruktivnim i mentalno nestabilnim vođom, rezultira tim da se patopolitičkim procesima ne nazire kraj. Čak ni u suočenju sa činjenicama da je i sam srpski narod u BiH talac jedne promašene ekspanzionističke politike koja je doživjela moralnu kapitulaciju u čitavom svijetu. Ipak, poslije svake autokracije i diktature u srpskom narodu rasle su i snage liberalizma čija će pojava, nadamo se, označiti i okretanje ka modernom demokratskom svijetu, građanskom društvu, miru i vrijednostima liberalne demokratije - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da nije Inzko nametnuo Zakon o negiranju genocida kao izraz lične volje, već internacionalnog poretka i vrijednosti na kojima počiva savremena civilizacija.

- To je istovremeno i garancija da mir u BiH neće ovisiti samo od instrumentalizacije ovog čina u funkciji velikodržavnih aspiracija, već i kao obaveza Vijeća sigurnosti UN-a koji je i ustanovio Tribunal za bivšu Jugoslaviju i izrekao presude pred sudijama iz čitavog svijeta. Bosanski politički narod treba da se probudi iz opsjena etnonacionalizma i etnokratije i prihvati da bude dio modernog demokratskog svijeta Zapada. Političke mantre 19. stoljeća treba konačno ostaviti u prošlosti. Samo tako ni jedan bosanski čovjek neće hodati pognute glave, dok drugi narodi napreduju, raduju se, razvijaju i rastu - dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.