open-navfaktor-logo
search
Zaboravljen i ignoriran
Krug 99: Nurija Pozderac je bio istinski primjer Krajišnika sa vizijom
Posebno je važno da se sjetimo Nurije Pozderca, jer je on tipičan primjer bosanskog čovjeka koji je zaboravljen i ignoriran u periodu poslije Drugog svjetskog rata, poručeno je sa redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Državno-pravna i politička samostalnost BiH i antifašizam" povodom 80 godina od pogibije Nurije Pozderca na Sutjesci.
11.06.2023. u 14:17
get url
text

Uvodničari su bili prof. dr. Enes Durmišević sa Pravnog fakulteta u Sarajevu, Alija Pozderac, slavist i publicista, bratić Nurije Pozderca, i prof. dr. Senadin Lavić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Durmišević je podsjetio je da je Nurija Pozderac bio pristalica jugoslavenske ideje, veoma aktivan u Dobrudži u stvaranju dobrovoljačkih odreda za borbu protiv Centralnih sila i za stvaranje SFR Jugoslavije.

Istakao je da se Nurija Pozderac poslije Prvog svjetskog rata vratio u Cazin, bio gradonačelnik, uključio se u politički život i kao istaknuti pripadnik Jugoslavenske muslimanske organizacije (JMO) postao najmlađi zastupnik u Ustavnotvornoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Durmišević je istakao da je Nurija Pozderac svojim radom i životom bio istinski primjer Krajišnika sa vizijom.

Lavić je istakao da je uvijek i iznova veoma važno razgovarati i razmijeniti ideje o plemenitom čovjeku Nuriji Pozdercu i idealima koje je slijedio.

- Posebno je važno da se sjetimo Nurije Pozderca, jer je on tipičan primjer bosanskog čovjeka koji je zaboravljen i ignoriran u periodu poslije Drugog svjetskog rata kada su isplivali birokrati i sumnjivi kadrovi koji su od borbe za jednakopravnost ljudi u zajedničkoj državi napravili sistem jednoumlja i na kraju ga i razorili - kazao je Lavić.

Istakao je da je pristupanje Nurije Pozderca Narodno-oslobodilačkom pokretu odredilo sudbinu velikog dijela bosansko-bošnjaškog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Alija Pozderac u audio poruci govorio je o djelu i životu bratića Nurije Pozderca, napominjući da je u novembru 1942. godine u Bihaću izabran za potpredsjednika Prvog zasjedanja AVNOJ-a, prve vlade buduće Jugoslavije, čime je postao prvi Bošnjak sa najvišom političkom i izvršnom funkcijom.

Podsjetio je da je ukazom Predsjedništva AVNOJ-a u septembru 1944. godine za zasluge u ratu posmrtno odlikovan "Ordenom narodnog oslobođenja".

Nurija Pozderac rođen je u Cazinu 15. januara 1892. godine, a preminuo je u okolini Tjentišta 12. juna 1943. od posljedica ranjavanja u borbama sa neprijateljskim njemačkim snagama. Bio je učitelj i političar, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i potpredsjednik Izvršnog odbora Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.