open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Krug 99 o Evropskom sudu i presudi Kovačević: Ne smiju se prihvatiti neokolonijalističke agende Hrvatske i Srbije
Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" oglasila se povodom prihvaćanja odluke petočlanog vijeća sudaca Evropskog suda za ljudska prava da proslijedi proslijeđenu presudu "Kovačević" prema Velikom vijeću. 
16.12.2023. u 13:30
get url
text

Nakon što je većinska i najšira javnost u Bosni i Hercegovini i izvan nje, prihvatila je presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević" kao putokaz za historijsku tranziciju etničkog i nedemokratski utemeljenog političkog sistema ka demokratskom političkom sistemu, nova odluka petočlanog vijeća Evropskog suda suda za ljudska prava da bez ikakvih argumenata uvaži zahtjev samozvanih agentica i pri tome ne prihvaćajući pisma visokih zvaničnika Bosne i Hercegovine u kojima se jasno govori da ova zemlja nema riješen status samozvanih agentica, predstavlja neočekivani podmukao udarac i gubljenje povjerenja u sam Evropski sud u kojem je političko lobiranje pravilna sudska praksa, navode iz Kruga 99.

Podjednako je, napominju, motivisala demokratske snage mira, države bez diskriminacije i  želje za jednakost svih građana, da iz ovoga čini crpe novu energiju za promjene i ravnopravnost bosanske države u internacionalnim odnosima.

 - Ne smije proći namjera da se odugovlačenjem ovog sudskog procesa dalje etabliraju politike podjela u BiH kako bi u konačnici i njena teritorija bila podijeljena. Niti da se podmuklim zamkama navodnih brzih integracija, mimo evropskih standarda, de facto i trajno ostvaruju ratni politički ciljevi o zarobljenoj državi BiH i nemogućem građanskom društvu, nacije bez suvereniteta i naroda u neizvjesnosti od konstrukcija koja bi i dalje bila tinjajuća bureta baruta. Ne smiju se niti mogu prihvatiti neokolonijalističke agende Hrvatske, kao i Srbije na Balkanu, kako bi se hegemonijska pozicija  i iredentistička politika oktroisali u stanje trajnog upravljanja Bosnom i njenim suverenitetom - dodaju iz ove asocijacije.

Iz Kruga 99 naglašavaju da najveće žrtve u borbi za međunarodno priznanje statusa suverene bosanske države i demokratske nacije nisu pale da bi danas bile oskrnavljene sramotnom izdajom i omamljujućim zaboravom.

 - Podmetanje "kukavičijeg jajeta" da bi se realizacijom presude "Kovačević vs. BiH" i zahtjeva za modernim političkim uređenjem Bosanske nacije, te odbacivanje etničke formule radi afirmacije građanskog principa, nastale opasnosti od obnove rata i neke nove/stare destabilizacije, predstavlja samo providno pakovanje. kroz zadovoljavanje interesa susjednih država koje su već sudjelovale u međudržavnom oružanom sukobu protiv BiH, genocidu i udruženim zločinačkim poduhvatima. Naprotiv, sadašnji oktroisani politički sustav je generator trajnih sukoba i formula za držanje stanja potencijalnih konflikata, pa i oružanih - ističu iz Kruga 99.

Jednom je, kako dodaju, donesen Dejtonski mirovni sporazum i ustavno uređenje u uvjetima rata i genocida, mimo međunarodnog javnog prava, a danas se proizvodnjom straha od rata pred Europskim sudom za ljudska prava žele oktroisati ratni ciljevi nemoguće transformacije BiH u modernu i demokratsku državu.

 - Providna je takva argumentacija OHR-a, a posebno njegovog ključnog instrumenta, više lica iz pravnog odjela, koje je Predsjedništvo BiH odavno trebalo proglasiti personama non grata u BiH jer sugerišu argumentaciju i kreiraju rješenja koja su u interesu susjednih zemalja, a ne demokratske transformacije. BiH i trajnog mira u njoj - navode iz Kruga 99.

Pozvali su sve organizacije civilnog društva u zemlji i dijaspori koje su se, kao i Krug 99, već obratile Europskom sudu za ljudska prava, da još intenzivnije nastave sa objašnjenjima stanja u BiH i razobličavanja podmuklih argumentacija protiv moderne i demokratske BiH, saopćeno je iz Kruda. 99. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.