open-navfaktor-logo
search
Odali mu počast
Krug 99 o generalu Divjaku: Otišao je pravi lider i istinski prijatelj
Današnja sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" započela je komemorativnim dijelom, posvećenom članu ove asocijacije, generalu Jovanu Divjaku.
11.04.2021. u 14:45
get url
text

O njemu su govorili general Vahid Karavelić i profesor Mirko Pejanović, dok je poruku uputio prvi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Viktor Jakovič. Svi su istaknuli Divjakov patriotizam, posvećenost odbrani Bosne i Hercegovine te poratnoj humanitarnoj misiji stipendiranja tokom školovanja djece bez roditelja. 

 Divjak nije mijenjao čvrsti stav o odbrani Bosne i Hercegovine, rekao je također Jakovič o  izuzetnom čovjeku i humanitarcu.

- Ode nam pravi lider, istinski predani prijatelj, ali ostaju zauvijek njegova djela - naveo je u poruci prvi ambasador Sjedinjenih Američkih Država.

General Vahid Karavelić je povodom Divjakove smrti podsjetio na njegovu izuzetnu obrazovanost vojnog oficira, čast i profesionalnost, moralnost i pravednost te izuzetnu harizmu. Bio je pravedni oficir, džentlmen oficir, koji je posvetio život Bosni i Hercegovini, kazao je Karvelić.

-  Bosna i Hercegovina zaista žali zbog njegove smrti, a posebno njeni branioci - njegove su riječi.

Karavelić je izlaganje završio konstatacijom da je Jovan Divjak istinski heroj i historijska ličnost Bosne i Hercegovine.

Profesor Mirko Pejanović je podsjetio na Divjakove kvalitete obrazovanog oficira, čime je doprinosio narastanju odbrambene armije u respektabilnu vojnu silu.

Prisjećajući se sjednica ratnog predsjedništva BiH, Pejanović naglašava da je Divjak i u tadašnjim teškim vremenima unosio vedrinu i optimizam, što se također pamti kao njegova posebna odlika.

Tokom učešća u aktivnostima međunarodnog karaktera, pokazalo se da su Divjaka izuzetno uvažavali tadašnji predstavnici državnih i vojnih vlasti koje je uvjeravao da Bosna i Hercegovina ima snage - demokratske, ljudske i oružane, da istraje u u multietničkom konceptu države BiH.

Opšte mišljenje je bilo da je opstojnost Bosne i Hercegovine bila čudo, a Jovan Divjak je bio dio tog čuda, riječi su Mirka Pejanovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.