open-navfaktor-logo
search
Problemi zaposlenih
Krvavac: Povećani koeficijenti zaposlenim u institucijama BiH ne primjenjuju se na onkološke pacijente i porodilje
Izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, usvojenim prošle godine, povećan je koeficijent za zaposlene s najnižim primanjima. Međutim, ispostavilo se da se ovo povećanje nije primijenilo na porodilje i onkološke bolesnike, kazao je Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa BiH.
16.02.2023. u 07:43
get url
text

VEZANI TEKST - I delegati usvojili: Namještenicima, vojnicima, policajcima idu malo veće plaće

Zbog čega je to tako, nije najjasnije.

- Ni ja ne razumijem zašto nije, ali javljaju nam se ljudi. Imaju rješenja o povećanju koeficijenta za 0,20, ali im na platnim listama i dalje stoji plaća kao i prije povećanja. Bili su na bolovanju, odnosno porodiljskom odsustvu, kada je došlo do povećanja - rekao je Krvavac.

On kaže da je problem Zakon o PIO.

- On sprječava to povećanje. Zaposlenik mora raditi neprekidno tri mjeseca da bi se na njega primijenilo. Zakon treba izmijeniti. Porodiljama će godina proći i nekako, a šta ćemo sa onkološkim pacijentima, ljudima koji nose kese, ne mogu se vratiti na posao – rekao je Krvavac.

Međutim, u Zavodu PIO FBiH su nam kazali da Zakon o PIO nema utjecaja na visinu plaća i povećanje koeficijenata ni za koga. Zakon o PIO regulira pravo na penziju tako da nije najjasnije po kojem propisu trudnice i onkološki pacijenti nisu dobili povećanje koeficijenata.

Jedan od zaposlenika Granične policije Bosne i Hercegovine, koji je onkološki pacijent i na kojeg nas je uputio Krvavac, istakao je da je na internetu našao Zakon o PIO u kojem se pominju ova tri mjeseca, a kada je išao u Zavod PIO u mjestu u kojem živi da su mu rekli da oni nemaju veze s povećanjem koeficijenata.

Pitao je, kaže, i u Graničnoj policiji kao poslodavcu zašt nije dobio povećanje plaće, gdje su mu rekli da "nije do njih". Nisu mu objasnili do koga je.

- Dali su mi rješenje o povećanju plaće, ali nisam ostvario to povećanje. U Graničnoj policiji su mi rekli da bih mogao da prekinem bolovanje da jedno vrijeme pa da bih tako ostvario to povećanje. Ali ne postoji mogućnost da prekinem bolovanje i idem raditi. Nosim stomu na stomaku. Ja sam se posvetio svom zdravlju i više sam odustao od toga, od traženja svojih prava – rekao nam je ovaj zaposlenik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.