open-navfaktor-logo
search
Apsurdi
KS ima jednog defektologa, ko neće da zaposli još: Dom zdravlja i Vranić zamajavaju javnost i pacijente
Ne nazire se kraj višegodišnjoj agoniji roditelja djece sa poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo koja trebaju podršku defektologa.
03.04.2023. u 20:22
get url
text

Iako je potreba za ovim stručnim kadrom itekako izražena, zbog sve većeg broja djece sa poteškoćama u razvoju, u JU Dom zdravlja KS za to previše ne mare.

Potvrda toga je činjenica da u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja ima devet domova zdravlja, godinama radi samo jedan defektolog - oligofrenolog i to u Vogošći.

Čudno u najmanju ruku, ako se uzme u obzir da je novim Pravilnikom o radu, unutrašnjoj organizaciji sistematizacije radnih mjesta i plaćama radnika Doma zdravlja KS iz 2022. godine, predviđeno da ova javna ustanova ima devet defektologa, i to sedam defektologa / somatopeda i dva defektologa / oligofrenologa.

Nikad nije raspisan konkurs 

Faktor je polovinom prošlog mjeseca postavio konkretno pitanje JU Dom zdravlja KS - zašto, kada za to postoje svi uvjeti (planirani su novim Pravilnikom o radu i za njima postoji potreba) ne raspišu konkurs i prime u radni odnos defektologe?

Odgovoreno nam je, između ostalog, "kako je završena konkursna procedura i da se očekuje skori prijem 14 logopeda i defektologa na neodređeno vrijeme i uz već tri angažovana logopeda / defektologa bit će ih ukupno 17". Kako je dalje navedeno, "svi logopedi / defektolozi pružat će usluge u skladu sa svojim zvanjem građanima KS iz oblasti logopedije / defektologije".

Amir Sofić

No Amir Sofić, koji je u JU Dom zdravlja KS kao defektolog radio četiri godine prije nego što mu je u maju 2020. prestao ugovor o djelu, kaže kako od septembra iste godine nije objavljen nijedan konkurs za prijem u radni odnos defektologa, te da "javna ustanova takvim svojim odgovorom samo zamajava javnost".

- Logopedi obavljaju terapije iz poremećaja glasa i govora. U novom Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta devet je defektologa / oligofrenologa i defektologa / somatopeda. Samo jedan, i to godinama, radi u Vogošći. Za ostalih osam defektologa nikada nije raspisan konkurs. Prema tome, izjava Doma zdravlja KS tačna je samo u dijelu koji se odnosi za zapošljavanje logopeda, što znači da nije popunjen cjelokupan tim za multidisciplinaran pristup niti za ranu intervenciju kod djece koja to trebaju. Jučer (2. april) je bio Dan svjesnosti o autizmu i mnogi iz SDP-a (Belma Kapo, Hasan Tanović, Ademir Spahić) dali su podršku, odnosno skrenuli su pažnju na borbu sa autizmom. Jedan čovjek iz te stranke, mislim na doc. dr. Abela Baltića, generalnog direktora Doma zdravlja KS, ne može ići kontra ostalih koji žele što hitnije zapošljavanje defektologa - naglašava Sofić.

VEZANI TEKST - Zastupnica Viteškić podnijela inicijativu da JU Dom zdravlja KS pod hitno zaposli defektologe

Do sada su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo za zapošljavanje defektologa podnijeli sedam inicijativa. Posljednja, 24. marta, bila je inicijativa zastupnice Smiljane Viteškić, koja je to činila i u prethodnom mandatu.

No šta se ranije dešavalo sa inicijativama, odnosno kakve su odgovore dobijali oni koji su ih podnosili?

Jasmin Avdović, predsjednik Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja KS (OSOJUDZKS), kaže "kako se svi nadležni ograđuju od toga da su oni odgovorni".

- Ministarstvo zdravstva jednom je odgovorilo kako defektologa nema u sistematizaciji, a oni su tamo od 2013. Drugi put su rekli da se njihovo finansiranje mora riješiti, što svakako ne stoji jer ako su sistematizacijom, koju je odobrilo Ministarstvo i Skupština, predviđeni, onda je riješen i novac za njih. Lično sam gledao kada je ministar zdravstva Haris Vranić rekao "kako defektolozi nisu zaposleni jer ih nema u sistematizaciji". Isti dan smo na svim zvaničnim stranicama sindikata objavili pravilnike iz 2013. i 2018. i dokazali da to nije tačno. Ministar je očigledno tada pomiješao Plavu knjigu koja je federalni normativ za nešto i Pravilnik o sistematizaciji JU Dom zdravlja KS - objašnjava Avdović.

Jasmin Avdović

Iz Doma zdravlja pak, pravdali su se, kaže Avdović, "kako nemaju potrebnu saglasnost resornog ministarstva, na šta im je dogovoreno da je Ministarstvo zdravstva dalo sve što je bilo potrebno".

- Posljednji konkurs koji je raspisan za defektologa bio je prošle godine u oktobru i to na rad na tri mjeseca, a onda i za logopede, ali na neodređeno vrijeme. Zašto za defektologe na tri mjeseca, a za logopede za stalno, jedno je od pitanja za koje mi iz Sindikata nemamo odgovor - dodaje Avdović.

Sofić smatra "kako je sada sve do Baltića - da li će postupiti po hitnom postupku sedme inicijative Viteškić ili ne ili će se sakriti iza menadžmenta ustanove".

- Ovo se samo može prokomentarisati kao samovolja Baltića, nikako neznanje jer on je na toj poziciji godinu i po. Zaposlili su 17 logopeda, šta je sa osam defektologa koji trebaju pokriti cijeli KS tako da majka sa Ilidže ili iz Novog Grada više neće morati voditi svoje dijete defektologu u Vogošću mijenjajući tom prilikom i po nekoliko prijevoza. To roditelji i njihova djeca, zdravstveni osiguranici, nisu zaslužili, kao što nisu zaslužili da jedan termin kod privatnika plaćaju po 40 KM, i tako najmanje tri puta sedmično, ili da dijete vode defektolozima u Zagreb i Beograd. Svaki mjesec u KS povećava se broj djece sa poteškoćama u razvoju, a ključni period za rad sa njima je od prve do šeste godine kada postoji najveća šansa za njihovom što uspješnijom rehabilitacijom i što boljom pripremom za period škole - naglašava Sofić.

Ponuđen mu posao na tri mjeseca

Kaže kako mu je iz JU prošle godine u oktobru ponuđen posao na tri mjeseca, ali ga je odbio.

VEZANI TEKST - Kanton Sarajevo: Pravilnik predvidio devet defektologa, u Domu zdravlja radi jedan oligofrenolog

- Meni ne treba posao nego uspostava sistema. Ovo nije lična nego borba za zapošljavanje stručnog kadra za kojim je u KS sve izraženija potreba. Nadležni moraju pod hitno riješiti ovo pitanje jer ako se danas raspiše konkurs on neće biti realiziran u narednih šest mjeseci. Baltić nedavno na televiziji priča o otvaranju ambulante za djecu sa poteškoćama u razvoju. Lijepo, ali šta je sa prijemom defektologa, što je u skladu sa zakonom i Pravilnikom o radu? Valjda treba ići redom, pa onda otvarati ambulantu koje još nema u Pravilniku – istakao je Sofić.

JU zaposlila je 14 logopeda, te dva oligofrenologa. Međutim, taj kadar, kako ističe Avdović, radi sa školskom djecom u nastavi, a ne u zdravstvu.

- Nama trebaju stručni ljudi u zdravstvu za rad sa djecom koja imaju vidljive fizičke i razvojne probleme, a koji u prirodi posla kojeg obavljaju nemaju nikakve veze sa logopedom i oligofrenologom – zaključio je Avdović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.