open-navfaktor-logo
search
Oboljela djeca
Kubat: Skupit ćemo 150.000 KM za Roditeljsku kuću, ali moramo li svake godine prolaziti kroz isto
Druga polovina je maja, a Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" i dalje vode borbu – kako iznaći sredstva za finansiranje Roditeljske kuće u Sarajevu kojoj godišnje treba 150.000 KM kako bi normalno funkcionisala.
17.05.2021. u 22:00
get url
text

Fikret Kubat, direktor Udruženja, kaže kako oni očekuju da će do kraja 2021. skupiti potrebna sredstva, no, ističe da bi najviše voljeli da nakon svih godina napokon dođu do trajnog rješenja.

Fikret Kubat, predsjednik Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka"

- Mi ćemo, zahvaljujući medijima, koji nam daju bezrezervnu podršku, i ove godine skupiti 150.000 KM, ali pitam nadležne – moramo li i sljedeće i svake naredne godine prolaziti kroz isto, i tražiti načine za finansiranje. Mislim da je došlo vrijeme da se jednom iznađe trajno rješenje finansiranja Roditeljske kuće jer uposleni Udruženja, zbog svega ovoga, ne mogu se posvetiti svom poslu jer svake godine iznova pokušavamo prikupiti novac – objašnjava Kubat.

VEZANI TEKST - Ugrožen rad Roditeljske kuće; Kubat: Naš tim godinama nesebično radi, ne bismo voljeli ostati bez ljudi

S druge strane, prema riječima Kubata, bolest ne čeka i ne bira, pa djeca svakodnevno obolijevaju od malignih bolesti. Prema informacijama kojima raspolaže ovo udruženje, trenutno na području Federacije BiH oko 60 mališana ima neku od malignih bolesti.

- Ovdje se ne gleda - ko je koje nacionalnosti i vjere jer bolest ne bira. Nikoga lično ne prozivamo, niti želimo da upiremo prstom u nekoga, ali trebamo svi zajedno iznaći rješenje - ističe Kubat.

Podsjetimo, zbog pandemije izazvane koronavirusom, od početka 2021. godine do kraja prošlog mjeseca, za 70 posto smanjeni su prihodi Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka", u čijem sastavu se nalazi i Roditeljska kuća u Sarajevu.

- Zamorno je svake godine prolaziti kroz isto, ali sretni smo jer smo napokon na tragu iznalaženja rješenja. Iznijeli smo inicijativu da se ide sa sporazumima koje će Udruženje potpisivati sa općinom, gradom ili kantonom da se svake godine izdvaja grant. Sličan princip ima Memorijalni centar u Potočarima ili Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, gdje svake godine svaka općina, shodno budžetu, odluči izdvojiti određeni dio sredstava. Sada je na nama da obiđemo sve općine i gradove, njih više od 80, i ubijedimo načelnike i gradonačelnike da iz svog budžeta u ovoj godini, koliko mogu, izdvoje novaca, a za narednu godinu, kada se bude pravio nacrt budžeta, planiraju sredstva za Roditeljsku kuću. Dobili smo sugestije od više načelnika i gradonačelnika da bi iznalaženje sistemskog rješenja bilo najbolje. Očekujemo pomoć i od Saveza gradova i općina, ali i od vlada Federacije BiH i Kantona Sarajevo. Činjenica je da ovakav način finansiranja znači više posla za nas jer će svake godine trebati obnavljati ugovore, ali to je sada jedino rješenje koje je moguće – naglasio je Kubat.

U međuvremenu, Udruženje je pokrenulo kampanju "Borba za dan više", koja je trajala do 13. maja, čiji je cilj bio da se probudi svijest ljudi i podsjete na to koliko mogu biti važna karika u lancu podrške.

- Građani i predstavnici kompanija reagovali su prilično dobro. S druge strane, predstavnici institucija pratili su sve sa čim se Udruženje susreće. Bilo je interesovanja, čak i poziva. Primjera radi, Grad Visoko izdvojio je 10.000, a sarajevske općine Stari Grad i Novo Sarajevo po 15.000 KM – naveo je Kubat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.