open-navfaktor-logo
search
Neki su jednakiji
Kućni red kaže da Konaković nije mogao ući kod supruge u posjetu, kako Opća bolnica objašnjava tu "privilegiju"?
Nakon što je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, na svom Facebook profilu, tokom proteklog vikenda, objavio fotografije na kojima pozira sa suprugom, starijom kćerkom i tek rođenom kćerkom u bolničkoj sobi Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, brojni građani kritizirali su ovakvu "privilegiju" poznatih u našoj zemlji, među kojima su i političari.
24.07.2023. u 12:49
get url
text

Konaković se potom u subotu na Facebooku pokušao opravdati, tvrdeći da u "Općoj bolnici očevi mogu posjećivati novorođenčad, te da je potrebno samo da se prethodno najave".

Može li se u posjetu pacijentima, među kojima su i trudnice, upitali smo i nadležne u Općoj bolnici?

Odgovorili su nam "kako stručne službe Opće bolnice svakodnevno procjenjuju epidemiološku situaciju i preporučuju upravi stanje sa posjetama".

- Trenutno je na snazi reduciran broj posjeta koje se dozvoljavaju na lični zahtjev porodice, a zahtjev treba uputiti šefu odjela i glavnom medicinskom tehničaru.

Navode kako do sada "nikada niko nije vraćen ko je želio da vidi svog najbližeg".

VEZANI TEKST - Sedam mjeseci od početka pandemije: Opća bolnica u Sarajevu danas će primiti prve Covid-pacijente

- U najteže vrijeme pandemije COVID-19, kada je ova bolnica praktično spasila grad, bile su dozvoljene posjete svima koji su to željeli, pa čak i u intenzivnu njegu - stoji u odgovoru Opće bolnice na upit o Konakovićevoj posjeti.

Odgovor je posebno zanimljiv iz dva razloga. Prvi je taj da Opća bolnica, koja je kasnila sa prijemom COVID-pacijenata mjesecima, navodi da je "spasila grad", a drugi razlog iz kojeg je ovaj odgovor naročito zanimljiv je taj da javnosti sada daju na znanje kako je za vrijeme COVID-a bilo dozvoljeno posjećivati bolesnike, čak i u intenzivnoj njezi. 

Zbog ovog drugog, sudeći po odgovoru Opće bolnice, njihov rad i ponašanje u vrijeme pandemije bio je u direktnoj suprotnosti sa naredbama kriznih štabova ministarstava zdravstva na federalnom i kantonalnom nivou, a koje su bile izričite i jasne - posjete nisu dozvoljene u vrijeme COVID-19. Na web stranici Opće bolnice i sada stoji obavještenje iz februara 2020. godine da su sve posjete obustavljene, ali nam Opća bolnica sada objašnjava i to da su kršili takvu odluku?! Za neke posjete očito nisu bile obustavljene. Kako tad, tako i danas.

Pročitate li Pravilnik o kućnom redu za pacijente na bolničkom liječenju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, vidjet ćete da posjete ni sada nisu dozvoljene.

U Pravilniku koji je potpisao direktor bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, između ostalog, navedeno je i da "na Odsjeku za akušerstvo i neonatologiju (Porođajno) posjete nisu dozvoljene."

 

Osim toga, u Pravilniku je navedeno da je "djeci mlađoj od sedam godina strogo zabranjen dolazak u posjetu bolesnicima", pa se postavlja pitanje - kako je starija kćerka ministra vanjskih poslova BiH, koja još nema punih sedam godina, ušla u bolnicu, odnosno došla u posjetu majci".

Da li je Konaković znao za ova pravila Opće bolnice, pa ih i pored toga prekršio ili nije, za sada nije poznato. No na pravila koja vladaju u bolnici trebali su ga podsjetiti uprava i uposleni na Porođajnom, koji su puštajući ga u sobu prekršili Pravilnik o kućnom redu kojeg su sami pisali.

U svom statusu na Facebooku, kojim se pokušao opravdati, Konaković je naveo i da je "supruga, zbog starije kćerke koja je ranije u istoj bolnici operisala krajnike, bila smještena u dijelu zgrade koji zovu 'izolatorij', izdvojen od dijela u kojem leže trudnice ili majke koje su rodile djecu, a Kiana provela neko vrijeme uz majku"?!

Zanimalo nas je i da li u Općoj bolnici sve porodilje imaju posebnu sobu ili je to dozvoljeno samo određenim ženama?

Odgovor na to pitanje iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" nismo dobili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.