open-navfaktor-logo
search
Održano žrijebanje u CIK-u
Kuglice odlučile: PDP-u mandat u Domu naroda BiH umjesto SNSD-a
AUTOR: M. R. S.
01.07.2024. u 12:11
get url
text
Sa žrijebanja u CIK-u
Sa žrijebanja u CIK-u
FOTO: Didier Torche
Stranci PDP pripao je mandat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odlučio je žrijeb, održan u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, za dodjelu jednog mandata delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz entiteta Republika Srpska iz reda srpskog naroda.
Trenutno SNSD ima četiri od pet delegata u Klubu Srba Doma naroda bh. Parlamenta, a time i "kontrolni paket". Petog delegata ima SDS. Žrijeb je odlučio da SNSD sada gubi jednog delegata, a to mjesto pripada PDP-u.
Nakon žrijebanja, CIK će donijeti odluku na koju će biti mogućnost žalbe.
Do postupka žrijebanja se došlo nakon žalbi, odluka, apelacija koje su podnošene pošto je Narodna skupština RS-a, poslije Općih izbora održanih 2022. godine, izabrala četiri SNSD-ova delegata za državni Dom naroda i nije htjela priznati listić PDP-a.
Nakon nedavne odluke Ustavnog suda BiH, CIK je ponovo priznao listić PDP-a čime su dvije kandidatske liste, SNSD-a i PDP-a, dobile isti broj glasova. Na ovo se žalio SNSD, a Sud BiH je tu žalbu odbio te je danas organizirano žrijebanje između dvije liste.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.