open-navfaktor-logo
search
Genocid
Kuka: Masovni zločini nad Bošnjacima bili su najbrojniji u gornjem Podrinju
Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu koji se ovih dana obilježava u Goraždu tužni je podsjetnik stradanja kojim su u kontinuitetu izloženi Bošnjaci gornjeg Podrinja i cijele istočne Bosne - ističe viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA doc. dr. Ermin Kuka.
27.01.2021. u 14:58
get url
text

Po njegovim riječima, preživjele žrtve i potomci žrtava imaju obavezu čuvati sjećanje na nevino ubijene i poslati poruku kako zlo nikad ne može nadjačati i pobjediti dobro.

On podsjeća da se radilo o periodu monstruoznih zločina zbog ideologije, politike i prakse stvaranja etničkih čistih srpskih teritorija.

- Kraj 18. i početak 19. stoljeća predstavlja početak užasnog perioda stradanja i monstruoznih zločina počinjenim nad Bošnjacima u BiH i to vrijeme je, zapravo, vrijeme realiziranja ideologije, politike i prakse stvaranja etničkih čistih srpskih teritorija na prostoru balkanskog poluotoka. Konačan cilj takvih nastojanja i realizatora takve ideologije bio je i ostao stvaranje etnički čiste srpske države, tzv. Velike Srbije. Monstruoznost, užas, bestijalnost, okrutnost i svirepost realiziranja takve zlotvorne ideologije najviše su osjetili Bošnjaci u BiH - ističe Kuka.

Naglašava da je poseban fokus velikosrpskih ideologa bio i ostao prostor Podrinja, odnosno teritorij BiH, zapadno od rijeke Drine.

- Taj prostor je od velikosrpskih ideologa označen kao najvažniji geostrateški prostor buduće "Velike Srbije", a rijeka Drina mitologizirana i proglašena "kičmom srpskog naroda", "aortom srpstva". Zlotvorstvo ovakvih nastojanja se pokazalo na primjeru gradova širom Podrinja, uključujući i grad Goražde” - ističe on.

Podsjeća da su stravični zločini genocida nad  Bošnjacima istočne Bosne počinjeni u toku Drugog svjetskog rata 1941.-1945. godine kada su četnici Dragoljuba Draže Mihailovića, u skladu s velikosrpskom ideologijom i politikom fašističkog i genocidnog karaktera, te četničkim programom i ciljevima četničkog pokreta,  izvršili genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

- Masovni zločini genocida nad Bošnjacima bili su najbrojniji u gornjem Podrinju. Najveći broj ubijenih Bošnjaka je, uz vrisak, očajni krik, plač, molbe i povike za pomoć, koji su se, naročito noću, stravično širili ulicama Foče, Goražda i Višegrada, zaklan na pet drinskih mostova od Foče do Višegrada tokom decembra 1941. i januara 1942. godine i bačen u rijeku Drinu - podsjeća Kuka.

Po njegovim riječima, zahvaljujući žestokom općenarodnom otporu, velikodržavni projekat i zle namjere srpskih ideologa iz vremena Drugog svjetskog rata, ali i vremena agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992.-1995. godine, nisu ostvarene.

- Međutim, oni ne odustaju, već koriste nova sredstva i metode. U tom kontekstu i danas se targetira šire područje gornjeg Podrinja, kao polazna tačku za izvedbu velikosrpskih ciljeva i ideja - naglasio je viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.