open-navfaktor-logo
search
Teku pripreme
Kulaglić: Očekujemo od četiri do pet hiljada učesnika Marša mira 2022
Ovogodišnje pripreme za "Marš mira 2022" koji se održava u sklopu obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice teku prema predviđenom planu.  
22.05.2022. u 21:05
get url
text

Predsjednik Pododbora "Marša mira 2022" Amir Kulaglić kaže da očekuju veći broj učesnika.  

- Zbog ukidanja mjera protiv pandemije koronavirusa ove godine očekujemo veći broj prijava, od četiri do pet hiljada učesnika.  Imamo već zainteresirane grupe kako iz BiH, tako iz Evrope, iz Sjedinjenih Američkih Država, Australije i iz arapskih zemalja. Dosad smo dva puta obišli trasu "Marša mira" i konstatirali gdje i na kojim dionicima treba uraditi određene građevinske radove, asfaltirati ćemo jedan dio trase puta - rekao je Kulaglić. 

S obzirom da je prvi dan Kurban bajrama  9. jula, Kulaglić ističe da će učesnici "Marša mira 2022" imati priliku da obilježe i Kurban bajram. 

- U saradnji s Tuzlanskim muftijstvom učesnici "Marša mira" imat će sve uvjete za obilježavanje ovog velikog islamskog blagdana. Sve smo osigurali da učesnici mogu klanjati Bajram-namaz i na jedan, poseban način, obilježiti Bajram. Učesnici 8. jula će prenoćiti u Liplju, a 9.jula u Mravinjcima - kazao je Kulaglić. 

On apeluje da se učesnici na vrijeme prijave za učešće na ovogodišnjem "Maršu mira 2022". 

-  Svi zainteresirani se trebaju što prije prijaviti. Aktinost "Marš mira" ćemo pretvoriti u školu mira, razumijevanja i međusobne tolerancije. Učinit ćemo sve da učesnici budu upoznati o svim događajima iz perioda 1992. - 1995. godina, a određenim sadržajima ćemo ih educirati da oni budu naši ambasadori mira i u svojim državama. Želimo da „Marš mira“ postane škola prijateljstva, razumijevanja i tolerancije  - potcrtao je Kulaglić.

"Marš mira" je najmasovnija aktivnost u sklopu obilježavanja godišnjice genocida i ove godine 18 put će biti održana. Kolona "Marš mira 2022" krenut će 8. jula iz Nezuka prema Potočarima kako bi odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida u Srebrenici.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.