open-navfaktor-logo
search
Direktor Fonda memorijala
Kulanić: Dodik se služi neistinama, a bio je prisutan kada su Krajišnik i Đurić govorili o planu iseljavanja Srba iz Sarajeva
Direktor JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" Ahmed Kulanić reagovao je povodom izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika u kojima ponovo negira genocid i iznosi neistine o odlasku bosanskih Srba iz opkoljenog Sarajeva.
29.10.2023. u 12:23
get url
text

- Ponovo se nastoji izvrtanjem historije, historijski i pravno utvrđenih činjenica izobličiti i relativizirati historija Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada u periodu 1992.-1995. godine. Ne može opetovana neistina postati istina, bez obzira na to koliko je dugo ili često ponavljali. Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik se ponovo, u javnom diskursu, služi neistinama o protjerivanju bosanskih Srba iz Sarajeva. Poziv za napuštanje njihovih predratnih domova su uputili Vaši prethodnici g. Dodik, koji su nastojali, upravo prisilnom migracijom vlastite etničke skupine, dodatno naseliti teritorije RS-a istima - podvlači Kulanić u pisanoj izjavi na Facebooku.

Dodao je kako bi se Dodik trebao prisjetiti i 56. sjednice Narodne skupštine RS-a, održane na Palama (Jahorini), 17.12.1995. godine, gdje je, kao nezavisni zastupnik učestvovao u radu Skupštine i prisustvovao raspravama o prisilnoj migraciji i iseljavanju stanovništva kada su i Momčilo Krajišnik i Dragan Đurić govorili o iseljavanju i planu iseljavanja Srba iz Sarajeva.

- "...Zato nam treba i vrijeme za političko rješenje i konačno razlaz i na kraju krajeva najbolje rješenje da se Sarajevo iseli i da se nađe lokacija da se smjeste ljudi i da se mi i tu ako imamo opasnosti sa tom kopčom konačno raskopčamo" - rekao je Krajišnik, dok je Đurić dodatno obrazložio "...Mi imamo sada šansu, kada je tako kako je, da se konačno razgraničimo sa turcima. Amerikanci nam pružaju šansu da dokažemo da ne možemo živjeti zajedno i da srpski narod neće da živi, obzirom da, nije to tajna, pomalo iselјavamo privredu. Mi trebamo iseliti stanovništvo organizovano, masovno, ne znam ni ja. Nisam rekao sa kesama, ali da pokažemo da ne možemo živjeti zajedno. Popunimo prostore, popunimo prostore od Trebinja pa do Mrkonjića tako da se turci nemaju gdje vratiti, a naš narod se ne misli vraćati tamo i zaista da dokažemo da ne možemo živjeti. Mi sada predlažemo da srpski narod, iselјavamo fabrike, a srpski narod da ostane i dokazujemo da je moguća multietnička Bosna." - podsjetio je Kulanić.

Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu je pravno-utvrđena činjenica, naglašava Kulanić, te nastavlja:

- Pročitajte bilo koji predmet protiv vojno-političkog vrha RS-a i/ili Srbije, a posebno posljednju presudu u slučajevima Simatović i Stanišić. Svi oni su se udružili protiv Bosne i njene nezavisnosti, za što su presuđeni samo u Haagu na više od 4.000 godina i sedam doživotnih presuda. Nadalje, ukoliko pogledate u arhivu institucija RS-a i VRS-a naći ćete brojne dokumente i naredbe o prisilnoj, sistemski organizovanoj i pripremljenoj migraciji sopstvenog naroda i firmi.

Podvlači kako je Sarajevo svakako bilo i jeste Evropski Jerusalem, ali je i grad heroj čiji su civili 1.425 dana terorizirani, nišanjeni i ubijani, a istovremeno ti isti civili su branili i odbranili Staru pravoslavnu crkvu u Sarajevu, kao i Sabornu pravoslavnu crkvu.

VEZANI TEKST - Dodik reagirao na Konakovićeve izjave: Sarajevo nije evropski Jerusalem, to je gotovo etnički očišćen grad

- Za to vrijeme, pod komandom VRS i političkog rukovodstva devedesetih ste našu Banju Luku (i brojne druge gradove po istočnoj i sjeveroistočnoj Bosni) razorili, brisali im povijest i to kamen po kamen, spomenik po spomenik, džamiju po džamiju - sistemski, planski i s predumišljajem. Taj proces i plan brisanja povijesti, protjerivanja i ubijanja nevinih Banjalučana, Fočaka, Zvorničana, Prijedorčana, Srebreničana - a mahom sve Bošnjaka, Vaš heroj, a presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, na sjednici Skupštine srpskog naroda u BiH, još 12.5.1992. godine u Banjaluci, nazvao je genocidom: 'Prema tome mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid. Mi moramo da pozovemo svakog čoveka, koji je čelom poljubio ove prostore i teritoriju države koju hoćemo da napravimo. I njima je mjesto sa nama i pored nas' - podsjetio je Kulanić, te zaključio:

- Istinu i činjenice je ponekad teško prihvatiti, ali ozdravljenje i historija nas uče da je to jedini ispravni put. Svaki mit i kreiranje mitologijskog narativa devalvira vlastiti narod i njegovu historiju i stavlja stigmu na cijeli narod zbog odluka i djelovanja pojedinaca 'u ime' naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.