open-navfaktor-logo
search
KRUG 99
Kulenović: Nakon pobjede Bidena uspostava stabilnijeg svjetskog poretka
Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović ocjenjuje da pobjeda Joea Bidena u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja obnovu demokratskih procesa u svijetu, te  izražava očekivanje da će se uspostaviti novi, stabilniji svjetski poredak.
08.11.2020. u 12:17
get url
text

To je kazao na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi "Lokalni izbori i građanska odgovornost" koja je danas održana u online formatu.

Kulenović je u kontekstu Lokalnih izbora u BiH kazao da je iz SAD poslana vrlo važna poruka, a to je da je svaki glas važan.

Uvodničar sesije akademik Mirko Pejanović smatra da je Centralna izborna komisija (CIK) u BiH u znatnoj mjeri valjano pripremila Lokalne izbore 2020. godini te da se politička kampanja odvija korektno.

Podsjetio je da se za Lokalne izbore prijavilo 129 političkih stranaka, 72 koalicije i devet nezavisnih lista te je pojasnio značaj lokalnih izbora za građane.

- Svaki izbori, kao ovi, prilika su da se donesu nove ideje, kadrovi te da se zanovi ekonomija, ali su i prilika da se smijene oni koji su se birokratizirali tokom svojih mandata - poručio je Pejanović.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović ističe da se Lokalni izbori, zbog pandemije koronavirusa, održavaju u nikad težim okolnostima, ali i zbog činjenice da društveni procesi nisu u pravilu išli poželjnim tokovima.

- Presedan je što za sedam dana imamo Lokalne izbore, a još se nisu implementirali izborni rezultati Općih izbora i građani još uvijek nemaju novu federalnu vladu - upozorio je.

Budući da građani biraju lokalnu vlast, tvrdi Krsmanović, nacionalističke poruke nemaju puno smisla te je poručio građanima da iskoriste svije građansko pravo i glasaju za pojedince, a ne za političke partije.

Predstavnik Vijeća bosanske zajednice iz Sidneja Safet Alispahić smatra da se mnogo građana iz dijaspore prijavilo za glasanje na Lokalnim izborima, ali da je tome razlog mogućnost online apliciranja.

Smatra da je sistem glasanja koje je uspostavio CIK dosta nekvalitetan i nedorađen, jer veliki broj dijaspore iz Australije još nije dobio materijal za glasanje te je upozorio na veliki broj zloupotreba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.