open-navfaktor-logo
search
Najteža godina
Kulenović: Poljoprivrednicima u Unsko-sanskom kantonu podijelit će se još dva miliona maraka
Vlada Unsko-sanskog kantona osigurala je još dva miliona maraka kroz rebalans budžeta za poljoprivredne proizvođače pa će ukupna izdvajanja za poljoprivredu u ovoj godini iznositi oko deset miliona maraka, što je u poslijeratnom periodu najveći iznos.
28.12.2022. u 08:16
get url
text
Sulejman Kulenović
Sulejman Kulenović

Prema riječima Sulejmana Kulenovića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona, bilo je izdvojeno sedam miliona maraka za poljoprivredne proizvođače i još su dodali jedan milion maraka za štete koje su imali ranije i rebalansom budžeta dodano je još dva miliona maraka.

- Ova godina je do sada bila najteža za domaće poljoprivrednike počev od toplotnog vala do teške ekonomske situacije i enormnih poskupljenja repromaterijala i energenata. Rebalans budžeta usvojen je u petak i sada radimo na kriterijima da do kraja ove godine zadužimo Ministarstvo finansija Vlade USK da novac za jesenju sjetvu i ostalo dobiju na vrijeme. Novac ćemo uplaćivati našim poljoprivrednicima linearno. Što znači da će svi poljoprivrednici koji su ostvarili poticaje u ovoj godini dobiti još od ova dva miliona i da bi se mogli pripremiti za sjetvu – pojašnjava Kulenović.

Najveći pad je zabilježen u proizvodnji kornišona u USK, koja je umanjena za 40 posto u odnosu na 2021. godinu.

- Zbog toplotnog vala imali smo smanjenu proizvodnju kornišona i ostalih nedaća koje su nas zadesile. Međutim, sva ostala proizvodnja u našem kantonu je povećana, od proizvodnje mlijeka, porasta broja plastenika, povećavanja broja junica. Čak je zaustavljen i pad u proizvodnji malina i ostalog jagodičastog voća – tvrdi Kulenović.

Naš sagovornik ističe da ni ovih 10 miliona maraka nije dovoljno za podršku poljoprivrednim proizvođačima, pa će se potruditi da se u 2023. godini izdvoji više novca.

- Planirali smo kapitalne investicije, nabavku steonih junica i povećanje granta za poljoprivredne proizvođače i za to je planirano da se iz budžeta izdvoji oko 12 miliona maraka u 2023. godini iz budžeta Vlade USK - obećao je Kulenović.

Prema riječima našeg sagovornika, u Vladi USK nemaju informacija o zatvaranju farmi u kantonu.

- Došli smo do saznanja da ima pojedinačnih slučajeva da neka domaćinstva zatvaraju svoje farme iz nekih ličnih razloga, i te junice i krave za mužu kopuju drugi ljudi i tako neka druga domaćinstava otvaraju nove farme. Što je najvažnije, nije zabilježeno smanjenje goveda u USK – pojašnjava Kulenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.