open-navfaktor-logo
search
Sarajevsko okupljalište
Kultnoj Estradi ime je dao Raka Marić, vlasnik je bio i Ćelo Bajramović, sada će tu biti hotel
Već godinama bivše popularno okupljalište Estrada predstavlja pravo ruglo u centru Sarajeva, a uskoro bi tu mogao biti izgrađen potpuno novi objekat.
04.04.2022. u 08:14
get url
text

Naime, arhitektonski StudioArh uveliko radi na pripremanju dokumentacije i traži dozvole da bi na ovom mjestu bio izgrađen hotel koji bi se također zvao Estrada.

- Trenutno smo u procesu prikupljanja raznorazne papirologije i urbanističke saglasnosti. Projekat je u sklopu historijskog urbanog konteksta i to će sve duže trajati jer treba da prođe Komisiju za zaštitu spomenika, nadležna federalna i kantonalna ministarstva. StudioArh uveliko radi na pripremanju projekta i dokumentacije. Nas je za ovaj posao angažirao investitor, odnosno firma Mat In - rekli su za Faktor iz ovog arhitektonskog studija.

Foto: Damir Hodžić

Kultna Estrada se nalazila prekoputa Ćumurija mosta i kod starije raje budi lijepe uspomene. Kada je otvorena, bila je okupljalište sarajevske šminke i radila je uspješno do rata. Sada je u ruševnom stanju i predstavlja ruglo u strogom centru glavnog grada. U periodu između 1984. i 1992. godine ovaj objekat bio je u vlasništvu estradnog menadžera Rake Marića, koji ga je držao sa bubnjarem benda "Vatreni poljubac" Pericom Stojanovićem.

- Prije nas se zvao Caffe Ada, a ja sam mu dao naziv Estrada. Osam godina to je bilo glavno sarajevsko okupljalište. Ljudi su govorili: Ko nije bio u Estradi, nije bio ni u Sarajevu. Okupljali su se najpopularniji muzičari, glumci, sportisti... Redovni gosti su bili Zdravko Čolić, Goran Bregović... Naravno, to je bio mamac da u Estradu dolaze i najljepše sarajevske djevojke – kazao je za Faktor Raka Marić.

 Iz Općine Stari Grad su nam rekli da su cijeneći odredbe Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 1/21), cjelokupan spis vezano za zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje, za radove rekonstrukcije, dogradnje i nadziđivanja postojećeg stambeno-poslovnog objekta, te radove pretvaranja istog u poslovni objekat-hotel u ulici Ćumurija, proslijedila na nadležno postupanje Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

Kao vlasnik Estrade poslije agresije na BiH spominjao se i Ismet Bajramović Ćelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.