open-navfaktor-logo
search
"tvorničke postavke"
Kum Ademović nije dugme: Nakon "ne" od Bogićevića, rade šta najbolje znaju, skupljaju lajkove
"Kreirana je grupa kojom šaljemo poruku Bogiju. Da vidi koliko nas ima. Like i share, a onda poziv prijateljima. Prevažno je da vidi koliko nam je stalo".
25.03.2021. u 12:41
get url
text

Objava je to jutros na Facebook profilu Elmedina Konakovića, šefa Naroda i pravde, neformalnog lidera sarajevske koalicije "Četvorka" koja je sada i zvanično spala na trojku - Narod i pravda, SDP i Naša stranka. 

Bogić Bogićević, dojučerašnji kandidat za gradonačelnika Sarajeva, historijska ličnost, cijenjen ne samo u Bosni i Hercegovini, nego širom bivše Jugoslavije, pa i izvan tih granica, nakon jučerašnje sjednice Gradskog vijeća na kojoj je "Četvorka" pokazala da imaju ozbiljan problem unutar sebe, odlučio je povući svoju kandidaturu. 

Bogićević je preozbiljno ime da bi se njime koristila grupa čaršijskih, političkih diletanata u Sarajevu. Bogićeviću Gradsko vijeća Sarajeva i građani Sarajeva nisu rekli "ne". Takvu poruku su iz vlastitih redova poslali Narodu i pravdi, odnosno rukovodstvu trojke NiP-SDP-NS prilikom pokušaja da za predsjedavajućeg Vijeća izaberu Jasmina Ademovića, sina Kemala Ademovića, političkog direktora i osnivača NiP-a, vjenčanog kuma Elmedina Konakovića. 

VEZANI TEKST - I drug Husnija Kamberović digao ruke od "Četvorke": Bogi, bježi od njih daleko!

Ademović mlađi nije imao dovoljno glasova da bude izabran za predsjedavajućeg Vijeća jer je "Četvorka", odnosno trojka, proigravala međusobno. Iako su na sva zvona tvrdili da imaju čak više od 20 ruku, pa 18, 16..., Ademović na kraju nije imao ni približno dovoljno glasova da bude izabran za predsjedavajućeg. Nisu na kraju imali ni 14. Desilo se to da dio vijećnika koji pripadaju grupaciji NiP-SDP-Naša stranka, nisu glasali za Ademovića.

Na glasačkim listićima su iscrtavali kružiće, tačkice, cvjetiće i šta sve ne. Glasovi su bili nevažeći. Pojašnjenja radi, kandidati za predsjedavajućeg su bili Jasmin Ademović (Bošnjak) i Srđan Srdić (Srbin). Gradonačelnik i predsjedavajući Vijeća ne mogu biti iz istog naroda. "Četvorka", odnosno trojka, je trebala izbrati Ademovića za predsjedavajućeg, da bi potom izabrali Bogićevića (Srbin) za gradonačelnika. Ademovića je predložio NiP, a Srdića vijećnik Vedran Dodik (Savez za Stari Grad). Dodik je u Općinskom vijeću Stari Grad prilikom izbora vijećnika u Gradsko vijeće bio na NiP-ovoj listi. Srdić je u Vijeće Novog Sarajeva ušao kao kandidat Naroda i pravde, da bi kasnije između njega i te stranke "pukla tikva". 

Obaveza je vladajuće većine da osiguraju ruke za svaku odluku i imenovanje, što oni nisu učinili. Za Bogićevića bi bilo više nego dovoljno ruku, pri čemu bi ga podržali i vijećnici SDA, ali ne i za Ademovića mlađeg.

NiP, SDP i Naša stranka nisu imali pod kontrolom ni vlastite članove - za Ademovićevo imenovanje. Međutim, u večernjim satima jučer su ponovo računali i sabrali potpise. Okupilo se njih 16 - vijećnici Naše stranke, SDP-a, Naroda i pravde i Platforme za progres. Potpisi su to "gradskih vijećnika Grada Sarajeva koji predlažu Jasmina Ademovića za predsjedavajućeg Gradskog vijeća". Fotografiju potpisa i selfie su pustili u javnost. I to nakon Bogićevićevog odustajanja od kandidature!

-  Obavještavam Te o mojoj neopozivoj odluci da povučem kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva. Ona je očigledno postala kamen spoticanja u koalicionim odnosima "Četvorke", koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva - bio je to dio pisma koje je Bogićević sinoć poslao Nerminu Nikšiću, predsjedniku SDP-a.

VEZANI TEKST - Čengić nakon ostavke na sve funkcije u SDP-u: Na sve sam upozoravao

Kako to da navečer imaju 16 ruku, a ujutro nisu imali? Kako to da imaju većinu nakon što je Bogićević odustao od kandidature, a nisu imali u jutarnjim satima dok je Bogićević sjedio u Vijećnici i promatrao šta se radi prilikom glasanja? Kako je to izgledalo, najbolje je posvjedočio SDP-ov Irfan Čengić riječima da bi "više volio da je umro, nego što je u tim trenucima bio sa Bogićevićem". Hoće li njih 16 zaista biti za Ademovića prilikom novog glasanja ili će neko opet priložiti nevažeći listić?

Jutro nakon debakla, trojka radi ono što najbolje zna - vratili su se na "tvorničke postavke" i skupljaju lajkove na Facebooku!? Udruženim snagama to rade Elmedin Konaković i Ivana Marić?! Lajkove podrške Bogićeviću od građana traže oni koje su građani izabrali na novembarskim izborima, a oni ih iznevjerili u Gradskom vijeću? Nije upitna podrška građana Bogićeviću, upitna je podrška vijećnika vladajućih stranaka, koje se ponašaju kao nevladina organizacija koja piše peticije i okuplja aktiviste na društvenim mrežama, umjesto da se ponašaju kao vlast, što i jesu. 

Nisu krivi građani, sadašnji gradonačelnik Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Starog Grada koje iz trojke optužuju, krivi su oni koji su se kockali u Gradskom vijeću, a to su članovi NiP-a, Naše stranke i SDP-a. 

Obrazlažući jučerašnja dešavanja u Gradskom vijeću Sarajeva, Hadžibajrić je poslao više nego jasnu poruku. U nastavku njegovo obrazloženje: 

- Naš stav o kandidatu za gradonačelnika Sarajeva i predsjedavajućem Gradskog vijeća od početka je bio jasan i "Četvorka" je to znala. NES (NBL) je odmah jasno i glasno podržao kandidaturu Bogića Bogičevića za gradonačelnika, a zarad toga omogućili smo SDP-u dva vijećnika više u Gradskom vijeću, to su Muamer Mekić i Elvedin Korora.

Dakle, umjesto vijećnika NBL-a iz Starog Grada i Novog Sarajeva, u Gradsko vijeće su otišla dva vijećnika SDP-a, kako bi se omogućilo da gospodin Bogićević bude kandidat za gradonačelnika. I danas, jasno i glasno ponavljam da ćemo podržati Bogićevića ukoliko ipak ostane kandidat za gradonačelnika.

S druge strane, nikada nismo rekli da ćemo podržati Jasmina Ademovića za predsjedavajućeg Gradskog vijeća. "Četvorka" ima spisak na kojem je 17 ljudi koji podržavaju kandidaturu Ademovića, a na kojem nije NES (NBL). Pozivam ih da pokažu taj spisak čime će dokazati da su odavno znali za naš stav i da je sve što je jučer uslijedilo obično spinovanje i svaljivanje krivice na mene. Rekli smo da ga nećemo podržati i to smo i uradili.

Zašto nismo podržali? Pa, ako smo mi u partnerskom odnosu sa ostalim strankama "Četvorke", zar to ne znači da se trebamo oko svega dogovarati, pa i oko izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i njegovih zamjenika? Ako je Elvedin Okerić iz NiP-a predsjedavajući Skupštine KS, Edin Forto iz Naše stranke premijer KS, Bogić Bogićević iz SDP-a gradonačelnik Sarajeva, zar NES-u (NBL-u) nije trebalo pripasti mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća ili barem zamjenika predsjedavajućeg? To bi bio partnerski odnos.

Umjesto toga, nikada nas nisu ni pitali da na ovaj način učestvujemo u raspodjeli pozicija. Zato nismo podržali Jasmina Ademovića i to smo im jasno stavili do znanja od samog početka. I nije njegov izbor propao zato što je naš vijećnik Seid Škaljić napustio sjednicu. Da i to razjasnimo. Predsjedavajući Gradskog vijeća je najavio nastavak sjednice za sedam dana, nakon čega je Škaljić otišao. Znači, Škaljić je otišao jer je sjednica završena. A sve i da je ostao, to ne bi ništa promijenilo jer su isto tako otišla još tri vijećnika iz reda hrvatskog naroda.

Ali pravo pitanje je gdje su nestali ostali glasovi za Ademovića? Kako je moguće od 17 sigurnih glasova da je Ademović jučer dobio samo 10, a na ostalim listićima su se crtali plusići i križići? Neka "Četvorka" traži izdajnike u svojim redovima, jer jedan vijećnik Ibrahima Hadžibajrića – Seid Škaljić, ne može biti odgovoran za krah jučerašnje sjednice i haos koji je uslijedio.

Imam puno razloga da vjerujem da je "Četvorka" unaprijed znala kako će se odvijati jučerašnje gasanje i da su se pripremili za ovaj scenarij u kojem će optužiti Ibrahima Hadžibajrića. Da bi se pripremila krivična prijava potrebno je barem 24 sata, a oni su je jučer ekspresno pripremili i predali za par sati što me navodi na sumnju da je ona odavno bila spremna. Ali neka dokažu ako mogu. Ja nemam problem s tim.

Jučer su pale neke teške riječi i optužbe preko kojih ja ne mogu i ne želim preći i sigurno je da više nismo dio "Četvorke". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.