open-navfaktor-logo
search
Zanimljiv odgovor
Kupovina zgrade UIO u Banjoj Luci: Vijeće ministara BiH apeluje samo na sebe da osigura novac?
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je nakon godinu dana utvrdilo odgovor na inicijativu koju je usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da u roku od sedam dana ponište tender za kupovinu zgrade Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci.
26.06.2022. u 21:48
get url
text

Umjesto odgovora, Vijeće ministara je, kako je vidljivo, preradilo prošlogodišnji stav UIO i poslalo ga kao svoj.

Od poništenja tendera za kupovinu zgrade za skoro 100 miliona KM, što je tri puta više od iznosa koji je osiguran, očito neće biti ništa. To se da naslutiti iz "odgovora" iako se nijednom riječju ne spominje ni inicijativa ni poništenje.

VEZANI TEKST - Može li se poništiti tender: Za UIO nije sporna cijena od skoro 100 miliona KM za novu zgradu

Ono što je bilo sporno pokretačima inicijative, zastupnicima PDP-a Branislavu Borenoviću i Miri Pekić, jeste činjenica da je za kupovinu zgrade bilo osiguirano 37,9 miliona KM, ali je prihvaćena ponuda od 98,5 miliona KM, koja je bila jedina i koju je "dao kum Milorada Dodika", lidera SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odnosno kompanija Grand Trade čiji je vlasnik Mile Radišić.

No zanimljivo je i da je u odgovoru na inicijativu Vijeće ministara BiH, kako je ispalo, apelovalo na samo sebe.

Naime, navodi se kako je, između ostalog, UIO podnijela zahtjev Vijeću ministara za osiguranje dodatnih sredstava za trajno rješavanje smještaja zaposlenih u Banjoj Luci. A onda dalje u odgovoru Vijeće ministara, od kojeg je tražen dodatni novac, apeluje na "nadležne institucije" da shvate značaj UIO i moli da se iznađe rješenje za osiguranje potrebnog novca za kupovinu poslovnog objekta u Banjoj Luci.

Ocijenili su i da je "nakon sedamnaest godina od uspostavljanja UIO krajnje vrijeme da se osiguraju nedostajuća finansijska sredstva za kupovinu poslovnog objekta u Banjoj Luci". Očito je i taj dio iskopiran iz prošlogodišnjeg saopćenja UIO jer je prošle godine bilo 17 godina od uspostave UIO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.