open-navfaktor-logo
search
Unosni poslovi
Kupovina zgrade za UIOBiH u Banjoj Luci sve izvjesnija: Dodikovom kumu 70 miliona?
Sve izvjesnije je da će Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine kupiti prostorije od firme Grand Trade, koja je u vlasništvu Mile Radišića, kuma Milorada Dodika. To je indirektno potvrdio novi ministar finansija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić. Opozicija u Republici Srpskoj kritikuje najavljenu kumovsku kupoprodaju.
09.09.2023. u 21:06
get url
text

VEZANI TEKST - SDA: Odlukom o kupovini zgrade za UIO u Banjoj Luci "Trojka" novcem građana finansira Dodikov secesionizam

- Koliko imate u Banjoj Luci ozbiljnih firmi da imaju finansijski kapacitet i da imaju operativu da izgrade takve objekte. Reći ćete - tri ili četiri. Od koje od tih firmi da se kupi i da svi kažu - ovo je čisto. Nema ni jedna - rekao je Amidžić.

Amidžić pita kako niko nije dovodio u pitanje rješavanje prostora za Upravu u Tuzli, Mostaru i Sarajevu. Njegov stav je očekivan, a svi postavljaju pitanje za zgradu u Banjoj Luci jer je u vlasništvu Dodikovog kuma, kažu u opoziciji.

- Ovdje nije bilo želje za takmičenje, nije bilo želje za bilo kakvim ispitivanjem tržišta, nego je cilj bilo kupovina zgrade od kuma i to sve govori - kaže Igor Crnadak, zastupnik PDP-a u NSRS-u.

Analitičar Stefan Blagić ne spori da Upravi za indirektno oporezivanje treba nova zgrada. Spori, međutim, način realizacije posla.

VEZANI TEKST - Za zgradu UIO u Banjoj Luci 70 miliona KM, ko je i po kojoj cijeni kupovao one u Sarajevu i Mostaru?

- Te unosne poslove od nekoliko desetina pa i stotina miliona maraka uvijek nekim čudom dobijaju oni koji su bliski vlastima i koji su porodično vezani za vlast i njihovi prijatelji - navodi Blagić, prenosi FTV.

Uprava za indirektno oporezivanje godinama na računu ima tridesetak miliona za novu zgradu u Banjoj Luci. To, međutim, nije dovoljno i Vijeće ministara je u julu odobrilo 70 miliona maraka za kupovinu zgrade. Vlada RS-a je u aprilu zatražila da Uprava za indirektno oporezivanje napusti njene prostorije u kojima se sada nalazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.