open-navfaktor-logo
search
Refundiranje troškova
Kupovinom udžbenika za osnovce općine u KS pokušavaju ispraviti diskriminaciju Ministarstva
Ovu školsku godinu su u Kantonu Sarajevo obezbjeđeni besplatni udžbenici za sve učenike od V do IX razreda, pet općina je obezbjedilo udžbenike, školski pribor i ruksake za prvačiće, dok ostale općine nastoje da refundiraju ili sufinasiraju kupovinu udžbenika za učenike od I, odnosno II do IV razeda, kako bi svi bili jednaki.
02.09.2022. u 10:32
get url
text

Na području Bosne i Hercegovine zvanično je počela nova školska godina. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo obezbjedilo je besplatne udžbenike za sve učenike od petog do devetog razreda javnih ustanova osnovnog obrazovanja, dok su učenici od prvog do četvrtog, uključujući i taj razred, izostavljeni.

Pet općina u KS (Općina Centar, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi Grad, Općina Hažići i Općina Trnovo ) su već ranije obezbjedile sredstva te nabavile udžbenike, školske ruksake te pribor za učenike prvih rareda osnovnih škola.

Međutim, u želji da se zaboravljenim učenicima također obezbjede besplatni udžbenici i otkloni diskriminacija, pojedine općine u KS su uzele za zadatak da sufinansiraju ili refundiraju nabavku udžbenika za djecu od drugog do četvrtog, odnosno od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Tako je Općina Centar obezbjedila gotovo 200.000 KM za refundiranje troškova nabavke udžbenika učenicima od drugog do četvrtog razreda, kako je 19. augusta rekao načelnik Srđan Mandić, kako ne bi bilo diskriminacije među djecom.

Javni poziv za podnošenja zahtjeva za refundaciju troškova nabavke udžbenika učenicima II, III i IV razreda osnovnih škola sa područja Općine Centar Sarajevo je otvoren 31. augusta. Prema navedenom pozivu, pravo na refundiranje troškova za kupovinu udžbenika imaju učenici koji redovno pohađaju neki od navedenih razreda u osnovnim školama sa područja ove općine te da ovo pravo nisu ostvarili po nekom drugom osnovu.

Općina Novo Sarajevo, na čelu sa načelnikom Hasanom Tanovićem 17. augusta dogovorila refundiranje kupovine udžbenika za sve učenike od drugog do četvrtog razred osnovnih škola na ovoj općini.

Na sjednici 28. jula, Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, rebalansom budžeta je obezbijedilo sredstva za nabavku besplatnih udženika za učenike od drugog do četvrtog razreda.

Općina Stari Grad je nakon što je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović odbila da izvrši nabavku udžbenika za učenike od I-IV razreda u Općini Stari Grad Sarajevo, 01. 09. je sekretarka organa državne službe Alma Destanović održala hitni sastanak u Općini Stari Grad Sarajevo u prisustvu općinskog pravobranioca, te pomoćnika načlenika na kojem je dogovoren način za dalju realizaciju odluke kojom bi se učenicima u Starom Gradu omogućilo da imaju iste uslove kao i u ostalim općinama.

- Od Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo zatraženo je hitno zakazivanje vanredne sjednice Općinskog vijeća i donošenja Zaključka kojim će ovlastiti Općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića za raspisivanje Javnog poziva za refundiranje sredstava za nabavku udžbenika roditeljima učenika od I do IV razreda osnovnih škola na području Općine Stari Grad Sarajevo. Općinski načelnik već je osigurao sredstva u budžetu Općine Stari Grad za ove namjene. Očekujemo da će vanredna sjednica biti zakazana u što kraćem roku, a po donošenju Zaključka, Općinski načelnik raspisat će Javni poziv u roku od 24 sata sa jasno propisanim uslovima za roditelje učenika sa područja Općine Stari Grad Sarajevo. Na ovaj način bit će ispoštovane sve zakonske procedure nakon što je resorna ministrica Naida Hota-Muminović odbila da postupi prema Zakonu o javnim nabavkama što bi znatno skratilo postupak. Općina Stari Grad Sarajevo i Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić uložit će maksimalne napore da kompletna procedura refundiranja sredstava roditeljima bude završena u narednih 10-ak dana - kazali su iz Općine Stari Grad.

Potpisom ugovora s jedanaest osnovih škola s područja Općine Ilidža 19. jula, učenicima isključivo javnih ustavnova od prvog do četvrtog razreda su obezbjeđeni besplatni udžbenici.

Općina Hadžići, Općina Ilijaš i Općina Vogošća će kupovinu udžbenika subvencionirati za svakog učenika od prvo do četvrtog razreda osnovne škole u iznosu do 100 KM, a koji imaju prebivalište na području ovih općina.

Uslov za dobijanje stipendije, npr. u Općini Vogošća, je da roditelj ima prebivalište te da dijete pohađa osnovnu školu u ovoj općini, kao i posjedovanje računa za kupljene udžbenike i školski pribor u iznosu do 100 KM.

Krajem augusta, Općina Trnovo je obavjestila roditelje da će Općina izvršiti kupovinu školskih udžbenika za sve učenike od prvog do četvrtog razreda ta da će biti obezbjeđeni poklon-bonovi za kupovinu školskog pribora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.