open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Kurt Bassuener: Međunarodna zajednica ima pogrešan pristup u BiH
U posljednjih 25 godina, međunarodna zajednica ima potpuno pogrešan pristup u Bosni i Hercegovini, rekao je Kurt Bassuener, suosnivač i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina.
28.03.2021. u 12:42
get url
text

Bassuener, kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Može li i treba li BiH biti građanska?" (Uloga internacionalne zajednice u potkrepljivanju oligarhije), osvrnuo se i na svoju nedavno odbranjenu doktorsku disertaciju pod nazivom "Mirovni karteli: Internacionalno posredovanje u podjeli moći i vječna oligarhija u BiH i Sjevernoj Makedoniji". 

- Osvrnut ću se i na ulogu internacionalne zajednice u jačanju te oligarhije. Paradoks je da se i internacionalna zajednica oslanja na liberalnu demokratiju Zapada. Sa strateškom politikom oni bi imali sve alate da uvedu tu demokratiju i ovdje - kazao je Bassuener.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je mnogo širi pojam, međutim, "neliberalne snage u BiH danas su puno jače nego što je to bio slučaj prije 20 godina". 

- Uprkos toj snazi, mislim da je međunarodna zajednica potpala pod politike ovdje, koje su taktičke i tranzicijske i koje ne doprinose svrsi koja je zadana ovdje. Primjer za to je izborni zakon i određene promjene u Ustavu koje zagovaraju, pod utjecajem Dragana Čovića i Milorada Dodika, i Evropska unija, OSCE i Sjedinjene Američke Države. I pored službene verzije, sve se svodi na ovo. Pored sudske presude, Dragan Čović pokušava da osigura da može biti izabran za hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH - pojasnio je Bassuener.

Smatra da se "ta snaga koristi za njihove vlastite interese". 

- Nažalost, ovdje je zastupljena tzv. politika pacifikacije, dakle, najveća ambicija Zapada je da BiH ne bude više problem, da se više ne spominje kao problem u njihovim glavnim gradovima u EU. Jedan neslužbeni dokument kojeg je inicirala Hrvatska, a kojeg su sponzorirale Bugarska, Grčka, Mađarska i Slovenija, ustvari predstavlja primjer kako ovo sve funkcioniše - rekao je Bassuener.

Podsjetio je da se kroz čitav dokument najčešće spominje riječ stabilnost. 

- Ali, ustvari, do suštine, do glavnog zahtjeva dolazimo na drugoj stranici gdje se spominju izmjene Izbornog zakona i to u kontekstu građanskih i ljudskih prava, da svako ima pravo na izbor svog konstitutivnog predstavnika - istakao je Bassuener.

Dotakao se i migracija, navodeći da BiH neće moći funkcionisati dok ne uvede migracijske politike.

- Hoću da objasnim kako mirovni karteli, kako ih ja nazivam, ovdje funkcionišu. Dakle, lokalna politika pokriva, ne samo politiku već i biznis, organizovani kriminal, medije, intelektualnu zajednicu i oni koriste iste poluge prema svojim građanima i prema međunarodnoj zajednici, a to su poluge straha i pokroviteljstva. U posljednjih 25 godina, međunarodna zajednica ima potpuno pogrešan pristup u BiH - izjavio je Bassuener.

Nažalost, poručio je, trenutna politička realnost u BiH je ta da međunarodna zajednica je zajedno sa političkim rukovodstvom iz svojih praktičnih ili nekih drugih razloga, a protiv građana BiH. 

- Dodatno vas vrijeđaju s tim što kažu da je to ustvari dobro za vas - dodao je Bassuener.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.