open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Kurtagić-Pepić objasnila smiju li alergični i oni sa autoimunim bolestima primiti vakcinu
Protekle sedmice neki bh. građani vakcinisali su se u Srbiji protiv koronavirusa. No, bilo je i onih koji su krenuli put Beograda, ali nisu primili vakcinu.
31.03.2021. u 21:45
get url
text

- Otišla sam u Beograd s namjerom da primim vakcinu AstraZeneca, ali kada sam zdravstvenoj radnici, sa kojom sam razgovarala prije same vakcinacije, rekla da sam alergična na penicillin, preporučili su mi da se ne vakcinišem zbog mogućih nuspojava – ispričala nam je J. K. iz Sarajeva.

Alergija na sastojke vakcine

J. K. sigurno nije jedina koja ima ovakav zdravstveni problem jer mnogi bh. građani pate od nekog oblika alergije, poput onih na hranu ili lijekove.

U situaciji kada znamo da je jedina efikasna zaštita od COVID-19 vakcina, sve njih zanima – kako se oni mogu vakcinisati, odnosno koja je to vakcina koju bi mogli primiti!?

Dr. Emina Kurtagić-Pepić, epidemiologinja pri Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, kaže kako su prethodnih dana, tokom imunizacije zdravstvenih radnika, tri osobe koje su alergične na penicillin, dobile vakcinu AstraZeneca.

- U uputstvu o kontraindikacijama vakcine AstraZeneca, koju smo mi dobili prije nego što se krenulo sa vakcinacijom, nigdje ne stoji da je komplikacija alergija. Naravno, svima, pa i onima koji su alergični na penicillin, savjetuje se da nakon primljene vakcine budu na opservaciji pola sata što je u svakom slučaju ispoštovano. Razlog zbog kojeg je žena u Beogradu odbijena ili joj je savjetovano da se ne vakciniše, najvjerovatnije leži u tome što je strana državljanka, što je, da tako kažem, dodatni rizik – smatra Kurtagić-Pepić.

Napominje da je jedina kontraindikacija na AstraZeneca vakcinu eventualna alergija na sastojke u njoj, s obzirom na to da je drugačije proizvedena, novija je tehnologija, a novi je i virus.

- U vakcini AstraZeneca, između ostalog, nalazi se alkohol-etanol u tragovima. Radi se o vrlo maloj količini, a kao nosač je adenovirus. Sastojci mogu izazvati alergiju, ali to se do sada nije desilo ni kod jedne osobe koja ju je primila. Ista stvar je i sa Pfizer vakcinom kojom će vrlo brzo u Kantonu Sarajevo početi imunizacija jer je već napravljen plan. Zemlje koje imaju više iskustva, odnosno moje kolege u tim država, čak i preporučuju ove dvije vakcine kao manje alergijski potentne – objašnjava Kurtagić-Pepić.

Od 1.100 doza AstraZeneca vakcina, koje su pripale Kantonu Sarajevo za vakcinaciju zdravstvenih radnika, prema riječima epidemiologinje, nijedna teža kontraindikacija nije zabilježena.

- Jeste bilo blažih nuspojava. I ja sam primila vakcinu. Dan nakon vakcinacije imala sam osjećaj malaksalosti, bolove u zglobovima. Popila sam dvije doze paracetamola i do kraja dana simptomi su nestali. To su pojave koje su očekivane nakon svake vakcine, a ja kod sebe to lično pripisujem i ličnom osjećaju hroničnog umora, jer od jula prošle godine nisam bila na odmoru, a stalno radim – objašnjava Kurtagić-Pepić.

Više benefita nego rizika

Na pitanje, šta je sa osobama koje imaju autoimuna oboljenja, poput multipla skleroze, da li se oni smiju vakcinisati, Kurtagić-Pepić odgovara kako takva oboljenja nisu prepreka za imunizaciju.

- Evo vam primjer, moja kolegica, dakle zdravstvena radnica koja ima Stilovu bolest (artritis), koja također spada u autoimune bolesti, primila je AstraZeneca vakcinu. Da zaključim, zdravstveni radnici u KS vakcinisani su, naravno ne svi, jer nije bilo dovoljno vakcina. No, od onih koji su podvrgnuti imunizaciji, teških nuspojava nije bilo, a vakcinu su primili mnogi koji su alergični na nešto ili imaju neku autoimunu bolest. Svi oni koji imaju takve zdravstvene probleme vodili su se tim – "bolestan sam, ali neću da dozvolim da budem još bolesniji", jer imunizacija u svakom slučaju donosi više benefita nego rizika – kazala je Kurtagić-Pepić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.