open-navfaktor-logo
search
Ko je koga prizivao
Kurtćehajić: Mašić, Šteta, Dizdar i Nikšić su vijećali, Nikšić je rekao "profesore, bit ćeš među prva četiri"
Predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić, gostujući na N1, izjavio je kako je pogriješio u odluci da akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić bude član SDP-a. Nikšić je kazao kako je Kurtćehajić tražio da bude treći na listi na predstojećim Općim izborima za Parlament BiH, što je Kurtćehajić negirao.
26.07.2022. u 21:21
get url
text

- Ja to nisam rekao na takav način. Kada sam došao Nikšiću, rekao sam samo da mi treba poštena šansa jer želim da dam doprinos državi. Mislim da je jedina pozicija sa koje mogu doprinijeti, pozicija u državnom Parlamentu. Damir Mašić, Adnan Šteta, Nerin Dizdar i Nikšić su vijećali i ponudili mi da budem na listi za državni Parlament. Nikšić je rekao "profesore, bit ćeš među prva četiri na listi". Meni je to odgovaralo, ja sam pristao na taj dogovor jer će Saša Magazinović biti nosilac liste, a ako ja ne mogu sa četvrte pozicije Sašu preteći, onda i ne trebam biti u Parlamentu - ističe akademik.

Zbog činjenice da nemaju mogućnost nametanja, odnosno nemaju diskreciono pravo da oni donose takve odluke, Kurtćehajić navodi da ga je Damir Mašić zamolio da te informacije ne iznosi u javnost, kako bi oni to mogli sprovesti kroz organe.

Nikšić je tokom gostovanja između ostalog rekao da su zbog učlanjenja Kurtćehajića u SDP negodovali akademici, naročito akademici SDP-a.

- S jedne strane, postojao je strah da se ne pretekne Saša Magazinović, koji je šef izbornog štaba Denisa Bećirovića. To sam čuo unutar stranke. S druge strane, bilo je to negodavanje akademika, ali mislim da je razlog toga ogromna zavist - naglasio je akademik. 

Također, Kurtćehajić je prokomentarisao i to što ga je Nikšić nazavao samoproglašenim akademikom.

- To bi bilo kao da ja kažem da su oni samoproglašena Socijaldemokratska partija. Bosanska akademija nauka i umjetnosti "Kulin ban" je registrovana od Federalnog ministarstva pravde te su joj odobreni akti, a prije svih Statut. Statutom je utvrđeno da status akademika imaju osnivači i redovni članovi akademije. Akademija nauka i umjetnosti BiH ima prednost nad BANU "Kulin ban" samo zato što je postojala kao državna akademija prije agresije na BiH – poručio je Kurtćehajić.  

Kurtćehajić ističe kako je svjestan da je napravio problem SDP-u iznošenjem u javnost svih informacija, ali dodaje da je ta tema bila više zastupljena na portalima nego SDP-ova lista za predstojeće izbore.

- Da im je iz stranke otišao Elvis Fejzić ili drugi koji su kuhali protiv mene, ne bi ljudi ni znali da su i bili u SDP-u - poručio je akademik.

Podsjećamo, Suad Kurtćehajić je 30.5.2022. postao član SDP-a, a 25.6.2022. godine napustio stranku. Tada je Kurtćehajić rekao da je razlog njegovog napuštanja stranke to što Nermin Nikšić nije ispoštovao obećanje koje mu je dao, a koje se odnosi na visoko pozicioniranje njegovog imena na kandidatskoj predizbornoj listi za Parlament BiH na predstojećim Općim izborima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.