open-navfaktor-logo
search
Brojne teme
Kurti razgovarao sa Mehmedovićem: Građanima Kosova i BiH omogućiti putovanja sa ličnim kartama
Premijer Kosova Albin Kurti, zajedno sa potpredsjednicom Vlade za pitanja manjina i ljudska prava Emilijom Redžepi, sastao se danas sa Šemsudinom Mehmedovićem, zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.  
17.02.2023. u 22:23
get url
text

Kurti je sa Mehmedovićem razgovarao o dešavanjima u regionu, opasnostima koje prijete Zapadnom Balkanu, posebno nakon ruske agresije i invazije na Ukrajinu, koja traje već godinu, te destruktivnoj ulozi zvaničnog Beograda u regionu, koji se nije udaljio od Miloševića i Putina, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Pored ostalog, Kurti ga je obavijestio da je nedavno Vlada Kosova odobrila tri potpisana sporazuma u ​​okviru Berlinskog procesa za slobodno kretanje ličnim kartama, za priznavanje profesionalnih kvalifikacija ljekara, stomatologa i arhitekata i za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija širom Zapadnog Balkana.

- Ovi sporazumi će omogućiti građanima Kosova i Bosne i Hercegovine da slobodno putuju jedni ka drugima bez potrebe za vizama i samo sa ličnim kartama - naveo je Kurti.

Razgovarano je o koristima koje će ovi sporazumi donijeti građanima dvij zemlje i pozitivnom utjecaju na odnose Kosova i Bosne i Hercegovine kao i o potrebi daljeg angažovanja u oblasti regionalne saradnje i iznalaženja rješenja za važna pitanja koja se odnose na region.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.