open-navfaktor-logo
search
Potpisali akt
Kurtović: Potvrđeno jedinstvo 19 granskih sindikata, traže novi kongres SSSBiH
Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine Samir Kurtović izjavio je da je 19 granskih sindikata potpisalo akt kojim se utvrđuje jedinstvo, legitimitet i legalnost za održavanje novog kongresa Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH). 
31.03.2023. u 14:06
get url
text

Na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu, Kurtović je rekao da su prije dvadeset dana na poziv međunarodnih sindikata u Briselu ETUC i EPSU imali sastanak na kome je bilo riječi o rješavanju stanja u SSSBiH.

- Poznato je da su u SSSBiH bile dvije grupacije, jedna naša koja podržava Mevludina Bektića i druga sa Selvedinom Šatorovićem, te da u SSSBiH postoje 22 granska sindikata. Na tom sastanku predstavnici iz Brisela su predložili da se i održi jedinstven kongres, napravi jedinstvo i prevaziđu razlike koje su na štetu radnika - rekao je Kurtović, dodajući da su oni dali saglasnost da se održi jedinstven kongres, ali da je to odbio Šatorović.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH Zijad Latifović ponovio je podršku zajedničkim aktivnostima sa Udruženjem poslodavaca i predloženim izmjenama zakona kojima bi se omogućilo povećanje plata zaposlenima u realnom sektoru do 400 KM.

Govoreći o stanju u SSSBiH, predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH Bajro Melez je istakao da su industrijski sindikati u FBiH uvijek bili na jednoj strani i jedinstveni.

Kada je riječ o povećanju plaća, Melez je naveo da su ranije iskazali spremnost da izađu na proteste i od parlamentaraca zatraže usvajanje zakona kojima bi se to omogućilo.

Iskazali su podršku Sindikatu radnika rudnika FBiH, a pogotovo rudarima u Zenici koji se bore za svoja prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.