open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Sindikata
Kurtović: Smanjivanje plaća državnim službenicima ne dolazi u obzir, u javnom sektoru nedostaje ljudi
Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH reagirao je na izjave predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Selvedina Šatorovića.  
27.09.2020. u 07:52
get url
text

VEZANI TEKST - Plaće u javnoj upravi su "sveto slovo", privatni sektor subvencije čekao mjesecima, poreznici češljaju "male ribe"

Podsjetimo, Šatorović je za Faktor ustvrdio kako je u FBiH preglomazna administracija kojoj se trebaju smanjiti plaće te da je neophodno reformisati javnu upravu.

- Prije svega, Šatorović se lažno predstavlja kao predsjednik Sindikata. Imali smo Kongres na kojem je 19 granskih sindikata izabralo Mevludina Bektića za predsjednika, dok Šatorović uz sebe ima svega tri, četiri organizacije – kaže Kurtović.

Naš sagovornik ističe kako neće prihvatiti smanjenje plaća u javnoj službi.

- Smanjivanje plaća ne dolazi u obzir. Nećemo prihvatiti nikakve jednostrane odluke o smanjivanju plaća, jer nas štiti kolektivni ugovor. O smanjenju plaća možemo razgovarati tek kada to urade zakonodavna i izvršna vlast od državnog preko entitetskog do kantonalnog nivoa. Apsurdno je da bi Šatorović smanjio plaću svojim članovima – naglašava Kurtović.

Tvrdi da nema viška zaposlenih u javnoj upravi.

- Naprotiv, u javnom sektoru nedostaje ljudi, jer je na snazi moratorij o zapošljavanju. Nova zapošljavanja odobravaju samo entitetske i kantonalne vlade. Recimo, u Poreznoj upravi FBiH nedostaje 500 ljudi. Reforma javne uprave traje dvije, tri godine i ona je na usaglašena na državnom i entitetskom nivou.

Jednostrane odluke o smanjenju plaća i ostalih prinadležnosti mogu izazvati samo tužbe. Ne želimo se vratiti na period 2010. – 2014. kada su mnogi javni službenici tužili nadležne organe. Iznos tužbi bio je blizu milijardu KM. U posljednje tri godine koliko je na snazi kolektivni ugovor nije bilo tužbi – riječi su Kurtovića.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.