open-navfaktor-logo
search
(Ne)rješiv problem
Kvadrant B razlog zašto je Centralna banka odustala od lokacije kod SCC-a, na potezu Općina Centar
Žalba Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) protiv Rješenja Općine Centar kojim se odbija zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti prihvaćena je kao osnovana, a postupak je vraćen Općini Centar na ponovno odlučivanje.
25.01.2022. u 19:37
get url
text

Općina Centar dala je odbijenicu Centralnoj banci BiH da svoj objekat gradi na lokalitetu Hastahane na osnovu mišljenja Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koja je dala negativno mišljenje o gradnji objekta zbog Historijskog urbanog krajolika Sarajevo. 

Centralna banka je na to uložila drugostepenu žalbu, odnosno žalbu je uputila Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - Gdje bi se mogao graditi objekat Centralne banke BiH u blizini SCC-a?
 

Kantonalno ministarstvo uvažilo je žalbu CBBiH, te je postupak Općini Centar vratila na ponovno odlučivanje. 

Kantonalno ministarstvo prostornog uređenja izbjeglo je dati presudu u ovom slučaju vraćajući postupak na početak, a ukoliko ovo ministarstvo donese presudu u korist jedne ili druge strane, slučaj bi najvjerovatnije mogao završiti na sudu gdje bi u sporu bili ovo ministarstvo i strana koja je dobila negativan odgovor, odnosno presudu od ministarstva.

- Ukoliko ponovo Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika dođe upit u vezi s izgradnjom Centralne banke BiH na lokalitetu Hastahane, dobit će isti odgovor, što znači da Centralna banka neće moći graditi objekat na lokalitetu Hastahane - kategoričan je predsjedavajući ove komisije Faruk Kapidžić.

Općina Centar je nakon što je uvažila mišljenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika o izgradnji CBBiH na lokalitetu Hastahane, Centralnoj banci ponudila zamjensku lokaciju iza Sarajevo City Centra (SCC) na Marijinom Dvoru.

 

Ranije je i CBBiH ponudila sporazum Općini Centar da se objekat Centralne banke gradi na drugoj lokaciji na Marijinom Dvoru, što je Općina Centar i prihvatila. 

Međutim, na ovoj lokaciji problem predstavlja regulacioni plan Kvadranta B, zbog čega je CBBiH odustala od te lokacije iako su prvobitno pristali na to. 

O regulacionom planu Kvadranta B odlučuje Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

- Regulacioni plan Kvadranta B je problematičan plan i pitanje je hoće li se ikada riješiti i usvojiti - kazao je Kapidžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.