open-navfaktor-logo
search
Zagađenje
Kvalitet zraka jutros najlošiji na području Visokog - vrlo nezdrav
Iako su cijeloj zemlji vremenske prilike stabilne, uglavnom vedro i sunčano vrijeme, zrak je jutros u većini gradova centralne i sjeveroistočne Bosne vema zagađen i nezdrav za stanovništvo.
17.02.2020. u 08:05
get url
text

Prema mjerenjima u 7.00 sati kvalitet zraka je najlošiji u Visokom gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 203,  a vrijednost PM2,5 čestica 162 i zrak je na području tog grada vrlo nezdrav.

Kako upozoravaju iz Eko Akcije, kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme na tom području moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je i vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

U ostalim gradovima  kvalitet zraka je najlošiji u Živinicama, Ilijašu Tuzli, gdje su izmjereni Indeksi kvaliteta zraka iznosili 191, 190 i 183, te u Zenici  i Lukavcu 173 i 171, i u svim navedenim mjestima zrak je nezdrav za stanovništvo.

Također zrak je jutros nezdrav i na području glavnog grada BiH gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 167, a vrijednost PM10 čestica 94.

U takvoj situaciji sa kvalitetom zraka stanovništvo se upozorava na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.