open-navfaktor-logo
search
Zagađenje
Kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo i dalje narušen
Kvalitet zraka je još uvijek narušen u većem dijelu Kantona Sarajevo, ali poboljšan u odnosu na prethodni dan.
11.12.2023. u 16:04
get url
text

Kako je objavila Služba za protokol i press Kantona Sarajevo, u toku protekle noći i u jutarnjim satima došlo je do slabljenja inverzije u većem dijelu kantona, što je dovelo do djelimičnog čišćenja atmosfere.

Međutim, vremenske prilike i dalje ne pogoduju kvalitetu zraka, tako da se prema večernjim satima ponovo očekuje temperaturna inverzija, uz slab vjetar, usljed čega dolazi do akumuliranja zagađujućih PM10 i PM2,5 čestica. U prilog tome govore trenutni podaci sa mjernih stanica.

Prema posljednjim mjerenjima u 14 sati, najviše vrijednosti ovog polutanta su zabilježene na Bjelavama i iznosile su 133 mikrograma po metru kubnom čestica, na Otoci su iznosile 119, te u Ilijašu 90, što je prag za epizodu "upozorenje".

Na ostalim mjernim mjestima vrijednosti PM10 se kreću iznad 50 mikrograma po metru kubnom.

Prema sinoptičkoj prognozi danas i naredna dva dana se očekuje vremenska situacija sa povremenim padavinama u vidu kiše i slabim vjetrom promjenjivog smjera uz temperaturne inverzije u jutarnjim i večernjim satima. Prognozirano je da će najkasnije do 14. decembra doći do prekida u pojavi temperaturne inverzije što bi kao rezultat trebalo dovesti do poboljšanja kvaliteta zraka.

Imajući u vidu navedeno, zadržava se epizoda "upozorenje" u svim zonama predviđenim za primjenu Plana interventnih mjera.

Iz Kantona Sarajevo podsjećaju da su tokom trajanja ove epizode u KS na snazi interventne mjere.

Osobama s hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima, kao i onima sklonim težim alergijskim reakcijama, starijoj populaciji, trudnicama, te mlađoj djeci preporučuje se da izbjegavaju boravak na otvorenom, pogotovo u ranim jutarnjim i večernjim satima.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.