open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Kvesić: Iako fale milioni KM, plan je da se Pedijatrija SKB-a Mostar ove godine useli u novu zgradu
Građevinski radovi na novoj zgradi Pedijatrije Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar skoro su gotovi, završetak je planiran početkom septembra ili oktobra, dok se useljenje i otvaranje očekuje do kraja godine, ako se uspije realizirati novi kredit kod Saudijskog fonda za razvitak.
12.06.2022. u 11:12
get url
text

Kako je u razgovoru za Fenu kazao direktor SKB-a Mostar Ante Kvesić, zbog poremećaja na tržištu i drastičnog povećanja cijena građevinskih radova s planiranim sredstvima neće se moći realizirati obaveze vezane za izgradnju zgrade Pedijatrije, pa je pomoć zatražena od Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Zgrada je skoro pa gotova. U visokoj je fazi izgrađenosti, dobrim dijelom i fasada je završena, kao i unutrašnjost objekta. Jedan dio opreme, koji smo tenderom nabavili i koji je u toku, je tu po skladištima firmi koji su podizvođači radova - kazao je Kvesić.

Ocijenio je da je 85 poto posla završeno, ali inflacija i poskupljenja su ugrozila planirani završetak radova.

- Mi smo imali ugovor od 17 miliona koji je praktički "ispucan". Dio kredita kojeg još imamo je negdje oko 2,5 miliona, a što smo planirali za opremu. Međutim, ovog časa ćemo po prioritetima mijenjati stvari. Iz Saudijskog fonda, s obzirom na novonastale okolnosti oko cijena i svega što se događa na tržištu, dozvolili su aneks ugovora na 20 posto - pojasnio je Kvesić.

Međutim, ni tih 20 posto neće biti dovoljno za zatvaranje finansijske konstrukcije.

- Mi smo neki dan imali sastanak s konzorcijem izvođača i s inženjerima te ustvrdili kako će faliti još novca. U tom pravcu smo pokrenuli inicijativu sa Saudijskim fondom i s Vladom HNK da se osiguraju dodatna sredstva kroz Saudijski fond - kazao je direktor SKB-a Mostar.

U sličnoj situaciji našle su se još dvije zdravstvene ustanove iz HNK (Kantonalna bolnica "Dr. Safet Mujić" i Opća bolnica Konjic) kojima također nedostaje novca za dovršetak započetih projekata, pa je dogovoreno da Vlada HNK priskoči u pomoć.

- S obzirom na poskupljenje građevinskog materijala direktori triju bolnica iskazali su potrebu za dodatnim sredstvima i na sastanku s njima dogovorili smo da Vlada pokrene proceduru zaduživanja za dodatnih 12 miliona maraka za ove tri naše bolnice – kazao je za Fenu predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg.

Od ukupnog iznosa 7,2 miliona maraka pripast će SKB-u Mostar za završetak izgradnje i opremanje Pedijatrije, 3,6 miliona ići će za obnovu i opremanje više odjela u Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić", dok će preostalih 1,2 miliona biti usmjereno u Opću bolnicu Konjic.

Herceg je dodao kako je kantonalni nivo vlasti uradio svoj dio posla, a da će ovih dana krenuti razgovor s državnim institucijama, Ministarstvom finansija i trezora BiH, kako bi se postupak zaduživanja kod Saudijskog fonda za razvitak pokrenuo i na tom nivou.

- Na taj način bi zaokružili cijelu priču vezanu za naše tri zdravstvene ustanove i uspješno bi okončali ovaj, rekao bih, stoljetni projekt izgradnje zgrade Klinike za dječije bolesti. Ponosni smo da je Kanton u cijelosti preuzeo i onaj osnovni kredit od 32 miliona i ovaj planirani dodatak od 12 miliona – poručio je Herceg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.