open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Kvesić: Nova pedijatrija SKB-a Mostar bit će među najsavremenijima u Evropi
Radovi na novoj zgradi Klinike za dječije bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar privode se kraju, a direktor mostarske bolnice Ante Kvesić najavio je kako će, kada bude završena, to biti jedna od najsavremenije opremljenih klinika u ovom dijelu Evrope.
17.03.2023. u 12:38
get url
text

- Mislim da se uopće ne bi trebalo govoriti koliko će pedijatrija imati značenja. Dat ću vam samo usporedbu, zgrada u kojoj sada radimo je završena 1964. godine i ima oko 2.000 kvadrata, a ova ima 10.000 i pet puta je veća. Ovdje će djeca imati najviši mogući standard, vidio sam puno dječijih bolnica jer je to područje meni blisko, ali ovakve bolnice u ovom trenutku mislim da nema u Evropi - izjavio je Kvesić prilikom današnjeg obilaska radova u pratnji predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto.

Kvesić je podsjetio kako su radovi već trebali biti završeni, ali su pandemija i poskupljenje građevinskih radova i materijala pomjerili rokove.

- Tržište nam je napravilo to je da je cijena sa 17 miliona otišla na 25 miliona maraka, Federalna vlada nam je dala sedam miliona koji su bila razlika, a Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je na putu realizacije kredita od sedam miliona za opremu. Do četvrtog mjeseca ćemo završiti radove, i kroz tender za opremu koji će biti nakon toga, realno je reći da ćemo u devetom ili desetom mjesecu biti ovdje i raditi – dodao je direktor SKB-a Mostar.

FOTO: Fena

Čovića je poručio kako je demografska politika "osnova politike koju vode hrvatske stranke" te da "sve počinje s djecom".

- Kako je doktor Kvesić rekao, iz jednog prostora koji je pravljen prije nekih 80 godina i ima 2.000 kvadratnih metara, idemo u prostor koji ima vise od 10 hiljada kvadratnih metara i majke koje dolaze ovdje s djecom imat će sve što im je potrebno. Na nama je da ovo ispratimo do kraja i do kraja ove godine, uz sve procedure, opremimo ovu zgradu. Nastojat ćemo kao politički predvodnici da ovaj centar završimo s još par logističkih projekata i da sve bude na najvišem nivou - kazao je Čović.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto ponovila je kako je suvišno trošiti riječi opisujući koliko ova zdravstvena ustanova znači žiteljima Mostara i okolnih gradova.

FOTO: Fena

- Teško je naći prave riječi, ali svi mi znamo koliki je značaj svake zdravstvene ustanove u raznoraznim zdravstvenim izazovima s kojima se suočavamo. Ono što mogu kazati sa svoje pozicije je da čestitam Upravi SKB Mostar na čelu s direktorom Kvesićem, kako na ovom projektu, tako i na svim ostalim projektima - kazala je Krišto.

Ona je podsjetila kako se radi o izuzetno zahtjevnom projektu, i u tehničkom, i u finansijskom smislu.

- U finansijskom smislu ovo je zaista zahtjevan projekt, vrijedan više od 25 miliona maraka, najmanje sedam miliona dodatnih treba za opremu, što znači da više od 32 miliona maraka treba da se ovo stavi u funkciju. Želim reći da ćemo svi sa svoje strane učini što možemo kako bi se sve skupa dovelo do kraja i stavilo u funkciju i bilo svima od koristi, ne samo Mostaru i Hercegovini nego i šire - zaključila je Krišto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.