open-navfaktor-logo
search
Nova organizacija
Lagumdžija i Komšić dočekali goste: Počela sjednica Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta
Osnivači Socijaldemokratskog pokreta tvrde da se ne radi o novoj stranci, već nevladinoj organizaciji čiji je cilj integrisanje socijaldemokrata u BiH
09.05.2019. u 14:11
get url
text

Konstituirajuća sjednica Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta počela je u atriju hotela Evropa u Sarajevu.

Bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i nekadašnji član Predsjedništva RBiH Ivo Komšić dočekali su kao domaćini članove Inicijativnog odbora, među kojima su bili Željko Komšić, Dženan Đonlagić, Sifet Podžić, Nihad Čolpa, Hakija Meholjić, Emir Zlatar, Milan Dunović, Hanka Vajzović, Dževad Bećirović, Lada Sadiković....

Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice nalaze se četiri tačke: razmatranje prijedloga dokumenta o uspostavi Pokreta, razmatranje proglasa Pokreta, utvrđivanje termina i zakazivanje Skupštine Pokreta te prijedlog sastava Predsjedništva Pokreta. Predloženo je da se Skupština održi 30. maja.

{$galerijaFotografija}

Socijaldemokratski pokret, navodi se u prijedlogu dokumenta o njegovoj uspostavi, predstavlja izraz i stavove političkih organizacija, organizacija civilnog društva, pojedinaca iz svih sfera javnog i političkog života s ciljem promocije, očuvanja i jačanja države BiH i njenih institucija, kao cjelovite, suverene, nezavisne, međunarodno priznate države, utemeljene na vladavini prava.

- Pokret se zalaže da svi narodi, nacionalne manjine, kao i svi građani moraju imati punu ravnopravnost, ista prava i obaveze u svakom pogledu na cijelom teritoriju države BiH, bez obzira na njeno unutrašnje administrativno uređenje - navodi se u dokumentu.

Pokret će djelovati u političkom, ali i u širem društvenom kontekstu, a svi potpisnici osnivanja Pokreta koji obnašaju bilo koju dužnost u svim nivoima vlasti u BiH dužni su, kako se navodi, djelovati zajednički na temelju utvrđenih zajedničkih ciljeva i smjernica.

{$galerijaFotografija}

Vijest o osnivanju Socijaldemokratskog pokreta nije naišla na oduševljenje unutar rukovodstva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, a članovima te stranke koji učestvuju u današnjoj konstituirajućoj sjednici prijeti čak i izbacivanje iz SDP-a.

Već godinama je u javnosti prisutna ideja o ujedinjenju svih stranaka lijeve orijentacije, a ta ideja je u nekoliko navrata čak i formalizirana odlukama stranaka. Međutim, ona nikada nije realizirana, a sudeći prema kritikama pojedinih zvaničnika SDP-a, Socijaldemokratski pokret se, uprkos tvrdnjama njegovih osnivača, ne doživljava kao integrativni faktor unutar bh. ljevice.

{$galerijaFotografija}

Novi socijaldemokratski pokret SPD
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.