open-navfaktor-logo
search
Na poziv predsjednika
Lagumdžija izabran za člana Strateškog savjeta Mreže održivog ravoja Ujedinjenih nacija
Na lični poziv Jeffrey Sachsa, predsjednika i utemeljitelja UN-ove SDSN Mreže rješavanja održivog razvoja (United Nations Sustainable Development Solutions Network) i jednog od vodećih svjetskih ekonomista, Zlatko Lagumdžija je izabran za člana Strateškog savjeta UN-ove SDSN mreže.
23.01.2023. u 07:58
get url
text

Ovo tijelo, koje čini 18 lidera iz svjetske akademske zajednice i civilnog društva iz 15 zemalja sa šest kontinenata, usmjerava rad nacionalnih i regionalnih SDSN mreža kao i Sekretarijata UN SDSN u kreiranju i realizaciji vizije, proširivanju sveukupne strategije, izradi programa i strategiji finansiranja programa mreže.

UN SDSN mreža je utemeljena 2012. godine pod vodstvom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija s ciljem mobiliziranja lidera akademske zajednice, biznisa, civilnog društva i drugih razvojnih organizacija na promociji i izgradnji rješavanja problema održivog razvoja u okviru održivih razvojnih ciljeva (SDG – Sustainable Development Goals) i Agende 2030. godne.

Danas SDSN mrežu čini više od 1.700 organizacija, u najvećoj mjeri univerziteta, iz 140 zemalja sa uspostavljenih 50 nacionalnih i regionalnih mreža, saopćila je Fondacija društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.