open-navfaktor-logo
search
Ambasador u UN-u
Lagumdžija nakon burnih reakcija iz entiteta RS: Ponovo smo pokazali usklađenost naše vanjske politike sa EU-om
Zlatko Lagumdžija, ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, oglasio se nakon burnih reakcija političara iz entiteta RS povodom njegovog poteza da podrži izjavu u UN-u kojom se Rusija poziva da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine.
24.01.2024. u 08:06
get url
text

U toj izjavi ponavlja se, između ostalog, odlučna osuda agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, koja predstavlja očito kršenje Povelje UN-a.

- Nema mira bez države Palestine u miru sa Izraelom - stoji u izjavi zemalja članica EU-a kojoj se pridružila Bosna i Hercegovina u Vijeću sigurnosti UN-a o stanju na Bliskom istoku i Palestini što ponovo govori o usklađenosti naše vanjske politike sa EU-om - napisao je Lagumdžija na društvenoj mreži X.

 VEZANI TEKST - Cvijanović traži od Konakovića da hitno dostavi informacije o glasanju Lagumdžije u UN-u

Lagumdžijina izjava uslijedila je nakon što je kabinet članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović zatražio od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da hitno i bez odlaganja u što kraćem roku dostavi informacije o okolnostima koje su prethodile postupku ambasadora Lagumdžije, a koji je u Vijeću sigurnosti UN-a potpisao predloženi dokument kojim se Rusija poziva da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine.

U zahtjevu se navodi da je Lagumdžija potpisao zajedničku izjavu bez ovlaštenja i saglasnosti članova Predsjedništva BiH kao nadležnog organa za vođenje vanjske politike.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.