open-navfaktor-logo
search
BH. ambasador
Lagumdžija o usvajanju rezolucije UN-a o Gazi: Nismo izgubili politički i moralni kompas
Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija oglasio se na Facebooku nakon usvajanja rezolucije UN-a o hitnom primirju u Gazi.
28.10.2023. u 19:37
get url
text
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija

Podsjećamo, jordanska rezolucija je usvojena sa 120 glasova za, dok je 45 bilo uzdržano, a 14 - uključujući Izrael i SAD - glasalo je protiv, prenio je Reuters. Rezolucija poziva na "trenutno, trajno i trajno humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava", kao i na "trenutni, potpuni, kontinuirani, sigurni i nesmetani humanitarni pristup". Također traži od Izraela da povuče svoju preporuku o evakuaciji sjeverne Gaze.

- Na kraju ove dramatične sedmice želim iskazati čestitke i zahvalnost svima koji su učestvovali u donošenju odluke i glasanja za Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN). Zajedno smo pokazali, nakon niza razgovora i detaljnih analiza i procjena, da znamo i možemo funkcionirati kao tim u kojem nadležne institucije, Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, mogu odgovoriti ključnim vanjskopolitičkim izazovima. Tako se, zahvaljujući upravo principijelnom stavu i timskom radu, Bosna i Hercegovina našla među 120 država koje su izglasale Rezoluciju - napisao je Lagumdžija.

Ovo je bio samo mali korak koji daje nadu da svijet, a i mi sami, istakao je Lagumdžija, nismo izgubili politički i moralni kompas.

- Dobri poznavaci prilika u UN-u tvrde, da trodnevni hitni saziv Generalne skupštine spada u red najdramatičnijih zasjedanja okončanih rezolucijom o gorućem planetarnom pitanju. Glas 120 država je svojevrstan krik u ime preko dvije trećine ljudi širom svijeta da se odmah zaustavi ubijanje nedužnih civila u Gazi. Poziv da se neodložno otvori proces izgradnje pravednog i održivog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba koje se može postići mirnim sredstvima baziranim na relevantnim rezolucijama UN i u skladu sa međunarodnim pravom – rješenja zasnovanog na postojanju dvije države koje žive u miru i sigurnosti - naveo je Lagumdžija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.