open-navfaktor-logo
search
Osvrt
Lagumdžija: Sramni tekst Financial Timesa je šamar i SDP-u
Istina je, dodaje Lagumdžija, da je duže od pola proteklog vremena Sarajevskim kantonom vladala SDA pa tako i sa premijerom koji je danas "vlasnik" i stvarni lider aktualne Financial Timesove "prve vlade sa multietničkom platformom"
15.08.2019. u 13:10
get url
text

Nekadašnji predsjednik SDP-a i donedavni član te stranke Zlatko Lagumdžija se oglasio povodom, kako je kazao, pohvalnog teksta o BiH kroz prizmu Vlade Kantona Sarajevo. U svom je osvrtu iznio niz zapažanja koja su u suprotnosti sa sadržajem teksta.

Lagumdžijin osvrt u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Nemam namjeru osvrtati se na vrijednosne sudove o Kantonalnoj vladi, vladajućim kantonalnim strankama i njihovih 86 tona rezultata u prikupljenom otpadu (impresivnih 200 grama smeća po stanovniku).

Na žalost, ispod naslova teksta "Sarajevski lider pomeo nacionalizam u Bosni" se obrazlaže lažna i sramna teza da je ovo "prva (Kantonalna) vlada na multietničkoj platformi" sa šest stranaka u proteklih 28 godina. Tekst nastavlja sa lažnom tvrdnjom da je to prva vlada koja nije vlada SDA i da je to prva vladajuća stranka koja među svojim članovima ima i Srbe i Hrvate i Bošnjake.

Istine radi, nekoliko činjenica koje je nepoznati autor Financial Timesa pomnožio sa nulom i na taj način skorojevićki krenuo sa tezom da "historija počinje danas - kada su se ukazali oni". Kanton ne postoji 28 godina tako da kada se ukine vrijeme aktuelne vlade niko, pa ni SDA, nije vladao 26 godina. U protekle 22 godine, do ukazanja ove Vlade, Sarajevskim kantonom su 11 godina vladale koalicije na čelu sa SDA. Stranka za BiH, pod vodstvom Harisa Silajdžića je imala premijera šest godina, dok je SDP BiH tokom pet godina imao tri premijera čije su koalicione vlade imale veći multietnički kapacitet nego što je to slučaj danas.

Istina je da je duže od pola proteklog vremena Sarajevskim kantonom vladala SDA pa tako i sa premijerom koji je danas "vlasnik" i stvarni lider aktualne Financial Timesove "prve vlade sa multietničkom platformom".

Ovaj sramni tekst je šamar i trojici gradonačelnika koji su 12 godina vodili Sarajevo. Osim toga radilo se o uglednim profesorima i akademicima, koji su dolazili iz multietničkih - socijaldemokratskih političkih partija, pri čemu sva trojica nisu bili Bošnjaci.

Ovaj sramni tekst je i šamar i SDP-u BiH kao, u to doba, najvećoj multietničkoj partiji koja je dala načelnike u tri od četiri centralne gradske opštine koji su bili Srbin, Hrvat i iz reda Ostalih.

Sarajevske općine su pored SDP-ovih načelnika nebošnjaka od rata do danas imale i načelnika Jevreja iz Stranke za BiH.

Pošto se od novine kao što je Financial Times očekuje da zna činjenice, ovaj tekst će pokazati koliko je to tačno. Ispravka lažnih tvrdnji i izvinjenje onim političkim strankama i ljudima, Srbima, Hrvatima i Bošnjacima koji su pobjeđivali SDA na multietničkim platformama i vodili vlast u Kantonu, Gradu i sarajevskim opštinama prije "ukazanja" Naša stranka je dovoljan test kredibilteta Financial Timesa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.