open-navfaktor-logo
search
Bivši visoki predstavnici
Lajčak i Bildt: Implementacijom "non-papera" ispunili bi san Miloševića i Tuđmana
Miroslav Lajčak i Carl Bildt, bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini, upozorili su kako je EU zapostavila regiju zapadnog Balkana te da su se upravo zbog toga pojavili "non-paperi" koji predviđaju drugačija rješenja. Naglašavaju kako su oni ekstremno opasni, ali da se može desiti kretanje ka retrogradnim idejama ukoliko EU ne reaguje.
04.05.2021. u 19:06
get url
text

Lajčak i Bildt govorili su o temi "Geopolitička kockanja na Balkanu" na sesiji koju je organizovao ugledni talijanski Institut za studije međunarodne politike.

- Ideja o reorganizaciji granici nije nova, ona postoji mnogo godina, ali je sada nekako izašla u prvi plan. Duboko se protivim tome i mislim da je ekstremno opasna, provocira rat. Implementacijom ispunili bismo san Miloševića i Tuđmana i to ne želimo uraditi. Ovo mora biti odbačeno i odbačeno je u regiji, ali pitanje ja zašto se pojavljuje. Odgovor je da je vizija evropskog članstva za Zapadni Balkan zamagaljena, daleka i to je za njih manje motivirajuće. I kako izbjegavamo regiju Balkana, drugi dolaze s idejama. Ne postoji drugi plan sem prijema ovih zemalja u EU. Ako ne bude plana A onda dolazi plan B i prvi "non- paper" (prekrajanje granica) je o tome - rekao je Lajčak.

Na pitanje ko stoji iza tih "non-papera", kazao je kako ne bi špekulirao o tome.

Upozorio je:

- Milošević i Tuđman i Staljin su radili to i znamo posljedice. To ne bismo trebali poticati. 

Bildt je naglasio kako je Evropska komisija izgubila fokus na zapadni Balkan, da je kredibilitet proširenja EU narušen i da se sve to odrazilo i na BiH.

- Kredibilitet proširenja EU je narušen i to je utjecalo i na Bosnu. Jer Bosna je komplikovano mjesto i niko nije imao iluzija da će biti lako. Na kraju krajeva, Bosna je dosta bolja od Kipra, ali još nije Belgija, koja je također veoma komplikovana zemlja. Stvari se sporo kreću, a pomjeranje BiH u pravom smjeru zavisi od kredibilnog okvira, a to je integracija. Ako izgubi kredibilitet… Vidjeli ste šta se dogodilo u Belfastu kada je nestao kredibilitet sporazuma o Brexitu – ponovo su počeli sukobi, gorjeli su automobili. Neću reći da će se to odmah desiti na Balkanu, ali ako se Balkan ne bude kretao unaprijed, postoji veliki rizik da će krenuti unazad. A to kretanje unaprijed zavisi od jačeg angažmana članica EU procesu proširenja - rekao je Bildt.

Istakao je kako je "opao interes za Balkan".

- Postoje sada druge stvari na svijetu na koje trebamo obratiti pažnju, shavatam. Ali lista prioriteta je smanjena i to otvara prostor drugima. Ako plan A ne radi ili gubi kredibilnost, onda haha (ironičan smijeh, op.a.) imate plan B, a tu su "non-paperi". Ne mislim da će se to odmah desiti, opasno je, ali će se krenuti "klizati" prema njemu. Svi kažu da se ne slažu s tim, ali i ne bave se Balkanom - rekao je.

Dijalog prioritet

Govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine, Lajčak je kazao kako je "dijalog prioritet za svaku vladu na Kosovu i Srbiji".

- Njihova budućnost i planovi u ekonomskom i društvenom području su u evropskoj agendi. Ako je priroitet pravda i posao, to znači ekonomski prosperitet kojeg nema bez regionalne saradnje i integracije u EU itd. Dijalog je jedina platforma na kojoj su Kosovo i Srbija jednaki. Jedino uz dijalog možemo ostvariti napredak i doći do implementacije - rekao je Lajčak.

Dodao je kako je zabilježen napredak, ali da ima još posla.

- Sve se može postići dijalogom i bitno je da se sve realizuje za benefit cijele regije. Potrebna je aktivna uloga EU, svih članica jer evropska perspektiva ovih zemalja ovisi i od njih - poručio je Lajčak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.