open-navfaktor-logo
search
Afera u SDP-u
Lazović: Čengić je doživio ono što su Nikšić i drugi radili meni, prošle godine mi se izvinio
Ucjene, prijetnje i trgovina utjecajem obilježili su izbore za predsjednika Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo. Potvrdio je to Irfan Čengić, član Predsjedništva SDP-a i protukandidat aktuelnog predsjednika KO SDP-a Sarajevo Damira Mašića na unutarstranačkim izborima u septembru 2019. godine.
11.05.2020. u 21:38
get url
text

- O održanoj Konvenciji nikada javno nisam govorio, jer nisam želio ugroziti ugled SDP-a BiH u javnosti, zato su mi pomalo smiješne bile kritike SDP-a na račun afere "Asim" i organizovanja izbora unutar sarajevske SDA, kada su se iste stvari dešavale u izborima za sarajevski SDP. Jedina razlika je što, za razliku od Efendića, sam ja šutio o tome – napisao je Čengić u analizi stanja i prijedloga mjera za sarajevsku organizaciju.

Čengić je istaknuo da je na volju delegata direktno utjecao predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, koji je pozivao delegate da ne glasaju za njega.

- Organizovalo se okretanje janjetine da se direktori ubijeđuju da glasaju protiv, ljude poput Mirka Pejanovića, Ante Domazeta, Besime Borić, Karla Filipovića se nije izabralo da budu delegati, dok su među delegatima bili i presuđeni kriminalci. Vrhunac svega je bilo upozorenje šefa kabineta prema delegatkinji da će ostati bez posla u Toplanama ako bude glasala za mene – napisao je, između ostalog, Čengić u svojoj analizi.

VEZANI TEKST - Čengić: Nikšić je zvao delegate da ne glasaju za mene, okretali su se janjci za direktore, prijetilo se otkazima

Njega je na unutarstranačkim izborima pobijedio Damir Mašić, koji je tako po drugi put izabran za predsjednika KO SDP-a Sarajevo.

Prvi put je Mašić na tu poziciju izabran 14. maja 2017. godine, kada je na unutarstranačkim izborima pobijedio Miru Lazovića. I tada su izbore u SDP-u, čini se obilježile slične situacije, a Čengić je, kazao je Lazović za Faktor, sada javno objavio ono što mnogi u SDP-u znaju.

- Irfan je doživio ono što su Nermin Nikšić i pojedini članovi tadašnjeg rukovodstva SDP-a radili meni – izjavio je Lazović za Faktor.

O unutarstranačkim neregularnostima je, dodaje, već razgovarao sa Čengićem.

- Vjerovatno osjetivši na svojoj koži svu pogubnost takve politike, Irfan Čengić mi se prošle godine uz jednosatnu kafu izvinio i rekao da ga je stid što nije imao snage da se takvoj manipulaciji suprostavi. Prihvatio sam izvinjenje jer je pokazao grižnju savjesti. Mlad je čovjek, pa će valjda izvući pouke za budućnost. Nadam se da će Irfan, kao i mladi SDP-a, shvatiti da samo ona partija koja je unutar sebe demokratska može graditi demokratsko društvo – zaključio je Lazović.

Da sadržaj Čengićeve analize odgovara stvarnom stanju u stranci, potvrdio je i član SDP-a Demir Mahmutćehajić, koji je i samog Čengića svrstao u krug osoba koje smatra odgovornim za stanje u SDP-u.

- Žao mi je što mi niste vjerovali, a još me više žalosti što se pokazuje koliko sam bio upravu. Drago mi je što se već sada, za moga života, može jasno vidjeti da su svi njihovi napadi na mene bili da bi prikrili svoje podlosti, kriminal, nesposobnost, nemoral i javašluk – napisao je Mahmutćehajić.

Aldi Halilović, nekadašnji generalni sekretar Foruma mladih SDP-a, također, je među onima koji su komentirali ovu aferu u SDP-u. 

- Dok su zajedno zavrtali ruke, okretali janjce, upošljavali i obećavali, sve je bilo OK. Ko drugom jamu kopa, sam u nju upada... - napisao je Halilović, a na njegovom Facebook profilu su se nizali komentari mahom bivših i sadašnjih SDP-ovaca.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.