open-navfaktor-logo
search
Nemjerljiv doprinos
Lazović, Karavelić, Ajnadžić: Otišao je general džentlmen, veliki čovjek i patriota
Vijest da je preminuo Jovan Divjak, general Armije Republike Bosne i Hercegovine iznenadila je i rastužila mnoge. Generali, njegovi saborci i prijatelji za Faktor su govorili o veličini lika i djela Jovana Divjaka.
08.04.2021. u 21:18
get url
text

Bivši predsjednik Skupštine Republike BiH Miro Lazović kazao nam je da ga je, iako je znao da je general Jovan Divjak teško bolestan, vijest da je preminuo ipak iznenadila.

- Otišao je general džentlmen, otišao je čovjek koji je ugradio sebe u temelje ove države, u periodu kada je to bilo najteže. Iako rođeni Beograđanin prihvatio je BiH i Sarajevo kao svoje najrođenije i tako se i ponašao. Falit će Jovo Divjak mnogim Sarajlijama jer je davao svojevrstan pečat svugdje gdje su Sarajlije bile okupljene, i na ulici i na nogometnim terenima, i u pozorištu, i mladima koje je obrazovao, fondacija koju je on osnovao, koja je obrazovala veliki broj mladih – kazao je Lazović, te dodao:

- Jovo Divjak je dao zaista nemjerljiv doprinos odbrani BiH i njenoj poslijeratnoj izgradnji.

Vahid Karavelić, general Armije RBiH kazao je da je "Divjak bio oficir Jugoslovenske narodne armije gdje se pokazao kao izuzetan i veoma uspješan u karijeri. Upravo zbog svojih čvrstih principa i svojih opredjeljenja za čast, za poštivanje zakonitosti, i upravo štiteći BiH pred agresiju, ta ga je ista JNA pokušala okriviti za neka njegova djela, a on je tada bio potpuno upravu".

- Dolazi do agresije na BiH, Divjak je bio zamjenik i Hasanu Efendiću, Seferu Haliloviću, Rasimu Deliću kao komandantima Generalnog štaba Armije RBiH. Divjak je školovan po stranim zemljama za vrijeme svoje karijere u JNA. Pokazao se kao čovjek, kao oficir, kao džentlemen, sve ga je krasilo. Voljelo ga je od najmanjeg do najstarijeg. Bukvalno je skakao po svim odbrambenim linijama za vrijeme odbrane od agresije. Obišao je sve ijedan korpus, sve ijednu brigadu i mnoge bataljone i čete. Gdje god je dolazio bio je drag gost i bio je omiljen. I meni kao komandantu Prvog korpusa Armije RBiH bezbroj puta je Jovan Divjak znao doći i najavljeno i nenajavljeno i uvijek je bio dobrodošao – kazao je Karavelić.

VEZANI TEKST - Preminuo Jovan Divjak, general Armije RBiH

Istakao je kako je i njemu i mnogim oficirima Prvog korpusa Divjak po mnogim pitanjima puno puta pomogao i tokom cijelog perioda odbrane. 

- On je sa svojim imenom, sa svojom pripadnošću svom narodu posebno sa tog aspekta davao pečat, i on i general Stjepan Šiber i mnogi drugi. Davali su poseban pečat Armiji RBiH, njenoj borbi, i ukupnoj odbrani BiH. Susretao se sa raznoraznim smicalicama. Bio sam prisutan na jednom od sastanaka na aerodromu kada ga pokušava na sve moguće načine isprovocirati Ratko Mladić u toj delegaciji, međutim Jovan Divjak je uvijek ostao stamen, uspravan, častan, moralan i ponosan, Srbin, general, pripadnik Armije RBiH, to je bila veličina Jovana Divjaka – istakao je Karavelić.

Istakao je kako je sve vrijeme agresije bio neumoran.

- Strašan je pečat pozitivan dao Armiji i cjelokupnoj odbrani, a zatim i nakon agresije u postratnom periodu, na jedan veoma specifičan način Jovan Divjak daje i dalje sebe za budućnost BiH formiranjem udruženja za obrazovanje i odgoj mladih. Sve do svoje smrti sebe je davao na ovom polju. To su najveća djela, to su vrijednosti koje čovjek može da da, u odbrani svoje domovine, za budućnost svog naroda, svojih građana, svog grada, a zatim ulagati u obrazovanje, što je najbolji garant za budućnost države, da se za državu ljudi bore znanjem, a što manje nekom silom, nasiljem i puškom – kazao je Karavelić, te dodao:

- Hvala mu za sve što je učinio za BiH, za svoju Armiju u odbrani Bosne i Hercegovine u periodu od 1992 do 1995. godine. Neka mu je lahka zemlja.

General Nedžad Ajnadžić, također komandant Prvog korpusa Armije RBiH je kazao da mu je drago bilo da su zajedno bili u redovima Armije RBiH.

- Bio je veliki čovjek, veliki patriota, bio je dobar i iskren drug i prijatelj, generalčina za uzor. Dobra djela je zaista činio kao i sve pariote, u ratu od 1992. do 1995 i poslije oslobodilačkog rata svoju energiju usmjerio je u humanitarne projekte a postao je prepoznatljiv u Udruženju Obrazovanje gradi BiH – kazao je Ajnadžić.

Istakao je kako je Divjak bio patriota koji je služio kao strog general, ali da je bio nadasve mehkog srca.

- Bio je solidaran, predusretljiv i veliki dobrotvor. Pamtit ćemo ga po dobrim djelima i iskreno i od srca je volio državu BiH iako znamo da u njoj nije rođen, to govori o veličini njega kao čovjek ali o ljepotama naše zemlje. Neka mu je lahka zemlja bosanska i zadovoljstvo i čast mi je bilo biti sa našim Jovanom Divjakom u odbrambenim strukturama od 1992. do 1995. godine – zaključio je Ajnadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.