open-navfaktor-logo
search
Konferencija IGES-a
Lazović: Ključ rješenja je u zvaničnom Beogradu, Dodik želi BiH učiniti "praznom ljušturom"
Značaj euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine naglašen je danas na konferenciji u Sarajevu "IGES 2023: Strateško partnerstvo BiH–Euroatlantski svijet", održanoj u organizaciji Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost na dan kad je prije 31 godinu Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Ujedinjenih naroda.
22.05.2023. u 15:39
get url
text

Jedan od sudionika historijskih događaja s početka devedesetih i učesnik današnje konferencije Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine RBiH, ističe da je za Bosnu i Hercegovinu sada najvažniji njen put ka euroatlantskim integracijama, za šta je potrebna podrška međunarodne zajednice, ali i neutralisanje politike unutar BiH i regiona, koja teži secesiji.

Ključ rješenja je u zvaničnom Beogradu koji mora naći način za usaglašavanje politike s Evropskom unijom želi li i Srbija biti dio evropskog društva, ističe Lazović napominjući da Milorad Dodik već 10-15 godina želi učiniti Bosnu i Hercegovinu "praznom ljušturom".

– Takva politika mora biti promijenjena ako je cilj stabilnost – kazao je Lazović.

Njegovo je mišljenje da Bosna i Hercegovina, kao prijeratna paradigma multietničnosti i multikulturalnosti, po kojima joj nije slična nijedna evropska zemlja, ipak zadržava nukleus suživota iako je u nedavnoj ratnoj prošlosti doživjela razaranje i destrukciju.

– Ljudi su živjeli jedni s drugima, što je smetalo velikodržavnim projektima iz susjedstva, a i danas je stanje među ljudima bolje na terenu od onoga što demonstrira zvanična politika. Neki političari se javno protive pridruživanju zemlje NATO savezu i podržavaju ruskog lidera Vladimira Putina, ali za Bosnu i Hercegovinu nema drugog puta nego u Evropsku uniju i NATO savez – rekao je Lazović.

Podršku Ujedinjenog Kraljevstva tom cilju Bosne i Hercegovine izrazio je na konferenciji i James Heappey, ministar odbrane za Oružane snage.

On naglašava da je Bosna i Hercegovina iznimno važna u kontekstu sigurnosti na zapadnom Balkanu te da je ovo vrijeme za ekonomska i sigurnosna partnerstva, činioce koji odvraćaju potencijalne agresore i drže Evropu izvan rata.

Konferencija "IGES 2023:Strateško partnerstvo BiH–Euroatlantski svijet" koncipirana je na način da obrađuje nekoliko važnih geopolitičkih tema u kontekstu nove političke realnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.