open-navfaktor-logo
search
Nova inicijativa
Lazović o Socijaldemokratskom pokretu: Lagumdžija nema ambiciju da bude vođa
Lazović je odbacio tvrdnje Slave Kukića, kao i pojedinih političara koji tvrde da iza osnivanja ovog pokreta stoji SDA
AUTOR: Denis Zeba
05.05.2019. u 18:34
get url
text

Potpredsjednik SDP-a BiH, ratni član Predsjedništva i član GO SDP-a Miro Lazović gostovao je sinoć u programu Face televizije. Lazović je, između ostalog, govorio o inicijativi osnivanja Socijaldemokratskog pokreta koji bi, kako je naveo, trebao ujediniti stranke ljevice i građanskih alternativa u BiH. 

- Socijaldemokratski pokret je pokušaj ujedinjenja ljevice odnosno građanskih alternativa, intelektualaca da izvrše javni pritisak na građanske opcije kako bi se pokušali oduprijeti etničkim politikama. Nad državom i dalje lebde sjene ratnih ciljeva koji se prikrivaju politički i opasnost su nad BiH - rekao je u uvodu Lazović.

On je odbacio tvrdnje Slave Kukića, kao i pojedinih političara koji tvrde da iza osnivanja ovog pokreta stoji SDA. 

- Ja se ne slažem sa Slavom koji kaže da je prevara ovo što mi radimo. Neka on organizuje neku stranku pa da vidimo tu snagu. On ne može govoriti da smo mi vodonoše i ešalon SDA. Nikada ni ja, ni Zlatko Lagumdžija, ni Ivo Komšić nismo zagovarali koaliciju sa SDA. Bh. blok je mogao odigrati historijsku ulogu. Ni Peđa Kojović ni rukovodstvo SDP-a to nije razumjelo. Ideja građanske BiH je mnogo jača, za tu ideju je Evropa - rekao je Lazović.

Naveo je i da je inicijativa za osnivanje Socijaldemokratskog pokreta potekla od Ive Komšića, a da Zlatko Lagumdžija "nema ambiciju da vodi taj pokret". 

- Lagumdžija je samo pozvan i on nema ambiciju da vodi taj pokret, a nisam ni ja za to da on to vodi, to treba neko drugi raditi. Ja ne bih da se u tom pokretu politika SDP-a predstavlja kao dominantna. Ja ću tu zagovarati iste ideje kao u SDP-u. Kongresno opredjeljenje SDP-a je da se ujedini sa DF-om - rekao je Lazović.

Kako je ranije najavljeno, sjednica Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta održat će se 9. maja 2019. godine u atriju hotela Evropa u Sarajevu.

Govoreći o predstojećem kongresu SDP-a, Lazović je kazao kako očekuje da će se na tom kongresu principi socijaldemokratije vratiti SDP-u. 

- Čuo sam da se planira uvesti pozicija zamjenika predsjednika stranke na kongresu. Spominje se ime Denisa Bećirovića jer se na taj način unaprijed kreira kadrovska politika. Moj princip je da predsjednik i dva zamjenika budu iz tri različita naroda. Ako nismo u stanju integrisati moralne principe, kako da pravimo državu - kaže Lazović.

On je dodao i kako smatra da će SBB ući u vlast, te da je SBB i predsjednik te stranke Fahrudin Radončić "amortizirao Bh. blok kako bi stvorio prostor da uđe u vlast".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.