open-navfaktor-logo
search
Ubijena perući odjeću
Legenda o Djevojačkom turbetu u Gornjoj Tuzli
Gornja Tuzla, prema dostupnim historijskim podacima, starija je od Donje Tuzle, a iako je danas, administrativno gledano, riječ o mjesnoj zajednici, zasigurno je naselje koje se može podičiti bogatom historijom i tradicijom.
14.04.2022. u 10:44
get url
text

Na ulazu u Gornju Tuzlu iz pravca Tuzle, putnike namjernike dočekat će Djevojačko turbe o čijem postojanju nema pouzdanih pisanih tragova. Legenda se, pričaju Gornjotuzlaci, prenosila s koljena na koljeno, a uglavnom se priča o ubijenoj djevojci koja je prala odjeću na rijeci Jali i zbog koje je podignuto turbe. 

Legenda kaže da su vojne jedinice iz Mađarske svojevremeno upale u sjeverni dio Gornje Tuzle i da su na obali rijeke opazili djevojku. Pošto su htjeli neprimijećeno upasti u Gornju Tuzlu, krenuli su da je ubiju. Uspjeli su u svom zločinačkom pohodu, a tijelo mrtve djevojke Jala je odnijela do mjesta gdje je podignuto turbe koje je nazvano Djevojačko turbe.

U blizini mjesta gdje je sagrađeno Djevojačko turbe nekada je bila musala – poljska džamija u kojoj su Gornjotuzlaci klanjali namaze.

Turbe je u prošlosti pretrpjelo nekoliko restauracija i rekonstrukcija. S njima je vjerovatno i otišao trag nekog vremena, možda i zapis na malteru o neimaru turbeta i godini njegovog podizanja.

Inače, u Gornjoj Tuzli danas ima pet džamija i to: Hadži Iskenderova (Čaršijska džamija), Hadži Bajazidova (Potočka džamija), Hadži Huseinova (Potrmahalska džamija), Zagradačka džamija i Bali-begova džamija (Bijela džamija). Na ovom području ima čak 23 mezarja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.