open-navfaktor-logo
search
Izbor vlasti
Lendo: Nema blokade, a nema ni Vlade bez SDA, pozvao sam Izetbegovića, Čovića i Nikšića da se dogovore
Refik Lendo (SDA), koji je iz reda bošnjačkog naroda izabran u rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine u današnjem obraćanju javnosti u Sarajevu naglasio je da očekuje od Dragana Čovića, Nermina Nikšića i Bakira Izetbegovića da se dogovore ko će biti premijer Federacije kako bi se moglo odrediti ko će biti predsjednik i potpredsjednici FBiH.
17.02.2023. u 13:41
get url
text

VEZANI TEKST - Lendo: Gdje se žuri Bradari i Stojanoviću, nema nikakvih blokada, izbor predsjednika FBiH i premijera mora ići u paketu

- Uputio sam pismo sa prijedlogom kolegici Lidiji Bradari i kolegi Igoru Stojanoviću da sastanak održimo u petak, 24. februara, u 10 sati.

Pismo molbe upućeno je i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću i Nerminu Nikšiću da se do petka politički dogovore i nama olakšaju da odredimo ko će biti predsjednik, odnosno, potpredsjednici FBiH. S obzirom na to da je naša Federacija složena, potrebno je da nam političke partije pomognu - rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu Lendo.

Nema nikakve blokade

Kazao je da on upravo na ovaj način želi odblokirati procese uspostave vlasti u FBiH. 

Poručio je da nema zelenog svjetla za Vladu FBiH bez SDA. 

- Da bismo mi mogli odrediti predsjednika i potpredsjednike Federacije, moramo znati ko će biti premijer, ne mogu biti iz istih naroda. Iz tih razloga sam ja poslao ovu drugu molbu da se ove tri partije dogovore, da daju prijedlog za vladu, nema nikakve blokade, a onda nas troje poslije ćemo odrediti predsjednika FBiH. Ne može bez Stranke demokratske akcije, te tri partije se moraju dogovoriti kako i na koji način - kazao je Lendo.

Dodaje da u suprotnom nema rukovodstva Federacije.

Odgovorio je na pitanje zašto se mora pitati i Bakir Izetbegović.

- Ovdje je SDA neizbježna, ja sam kao predstavnik Bošnjaka neizbježan u biranju predsjednika i potpredsjednika FBiH i bez mene nema predsjednika i potpredsjednika FBiH kao što nema vlade. Prema tome ja se nadam da će predsjednici ove tri političke partije koje zaista imaju svoje predstavnike u Domu naroda da se dogovore i pomognu nam ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednik - naglasio je Lendo.

Bez SDA nema procesa

Odgovorio je i na optužbe Bradare koja je ranije za medije kazala da on blokira procese. 

- Nije tačno da blokiram, ja upravo hoću da odblokiram procese i zato sam zamolio da u petak sjednemo i da se dogovorimo o izboru predsjednika i potpredsjednika - kazao je Lendo.

Rekao je kako bi SDA trebala da dobije poziciju premijera FBiH.

- Bez SDA nema procesa u ovom dijelu. SDA je pobjednik ovih izbora iza koje stoji blizu 300 hiljada glasača. Iza mene kao bošnjačkog predstavnika u rukovodstvu Federacije stoji blizu 300.000 glasača koji traže da bez Bošnjaka nema formiranja Vlade FBiH i nema procesa u narednom periodu u Vladi FBiH bez SDA - poručio je Lendo i dodao: 

- Trka je tek sada završena. Kada se trči, imate prvo, drugo i treće mjesto. Zna se ko je prvo mjesto. Ne možete sabrati treće, četvrto i peto mjesto i kazati da imate bolje rezultate. Stranka demokratske akcije je prva u ovim izborima i tek sada, pošto sam ja jedan od kandidata kao Bošnjak, tek se sada može razmišljati i dogovarati o većinama i u jednom i u drugom domu. Bez ove tri partije nema većine.

Kaže kako nema govora da nekome drugom osim SDA pripadne premijerska pozicija.

Vi znate da sam ja general, nema da ja kapituliram

- Pa SDA sa DF-om ima blizu 400.000 glasača. Oni koji su glasali za mene, za SDA su rekli: " Mi smo glasali da vodite procese u narednom periodu u Federaciji BiH. I ja kao jedan, da li predsjednik ili potpredsjednik, treba da ispoštujem volju glasača koji su glasali za SDA. Ona je prva na cilju. Da li je neko volio ili ne, sa SDA nema krčme u svemu tome- rekao je Lendo i dodao na kraju: 

- Ako se dogovore da mandatara daje SDA onda, predsjednik FBiH može biti Lidija Bradara ili Igor Stojanović. Nema zelenog svjetla bez SDA! Ja sam iz SDA i jedan od članova koji bira premijera i Vladu FBiH. Vi znate da sam ja vojnik, general, nema da ja kapituliram. Toliko glasača i da ja nešto dajem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.