open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Lendo o presudi: Još jedna potvrda ispravnosti naše opredijeljenosti da BiH bude država svih njenih naroda
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, presudom u predmetu "Kovačević" još je jednom potvrdio pravnu utemeljenost i ljudsku ispravnost našeg opredjeljenja za Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu svih njenih naroda i građana zasnovanu na civilizacijskim vrijednostima, lišenu svih oblika diskriminacije i oslonjenu na vladavinu prava - poručio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo. 
28.08.2023. u 16:31
get url
text

Istakao je da "sadržaj ove presude odgovara standardima pravne stečevine Evropske unije kojoj težimo, pravnim pravilima i ljudskim standardima demokratskog svijeta kojem pripadamo i van razgovora stavlja sve diskriminatorske odredbe i diskriminatorske prijedloge civilizacijskog mraka protiv kojeg se borimo".

Lendo je kazao kako je Evropski sud za ljudska prava u presudi "Kovačević", ali i drugim presudama iz grupe predmeta "Sejdić i Finci" utvrdio da u Bosni i Hercegovini postoje razni oblici diskriminacija, da su one neprihvatljive i da se Bosna i Hercegovina od tih diskriminacija mora osloboditi.

VEZANI TEKST - Tragom vijesti iz Strazbura: Nova presuda Evropskog suda za ljudska prava ruši snove HDZ-a

- Pravna i politička težina presuda Evropskog suda za ljudska prava je velika. U Bosni i Hercegovini u kojoj se Evropska konvencija za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda neposredno primjenjuje i koja je nadređena svim drugim pravnim propisima, težina presuda Evropskog suda za ljudska prava još je i veća. Presuda "Kovačević" mora biti provedena bez odlaganja. Njenim provođenjem, zajedno sa ostalim presudama iz grupe predmeta "Sejdić i Finci", treba da se otklone svi oblici diskriminacija u Bosni i Hercegovini koje je utvrdio Evropski sud za ljudska prava kako bi se Bosna i Hercegovine u punom kapacitetu pridružila porodici demokratskih društava vladavine prava i jednakog tretmana pred zakonom - saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende. 

Podsjetimo,  iz presude proizilazi da se članovi Predsjedništva BiH moraju birati na području cijele države, a ne iz entiteta. Predsjedništvo BiH – jedna izborna jedinica, Dom naroda PSBiH – jedna izborna jedinica. Bez entiteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.