open-navfaktor-logo
search
Jesu zakasnile, ali...
Lendo o sankcijama zvaničnicima iz RS-a: Pokazatelj da SAD stoji iza suvereniteta i sigurnosti BiH
Sjedinjene Američke Države (SAD) su prijatelj Bosne i Hercegovine, a sankcije visokim zvaničnicima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) su pokazatelj da SAD stoji iza suvereniteta i sigurnosti Bosne i Hecegovine, rekao je potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH Refik Lendo.
01.08.2023. u 14:51
get url
text

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) uvela je sankcije zvaničnicima iz Republike Srpske zbog neustavnih i antidejtonskih akcija. Nadležne vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uvele su sankcije Nenadu Stevandiću, Radovanu Viškoviću, Željki Cvijanović i Milošu Bukejloviću.

Lendo je istakao da je očekivao da i zemlje Evropske unije također poduzmu odgovarajuće mjere.

- Sankcije jesu zakasnile, ali Sjedinjene Američke Države su vjerovatno procijenile da je to vrijeme sad, kada treba i ostatku rukovodstva RS-a uvesti mjere koje su oni zaslužili. Realno, očekivao sam da i zemlje Evropske unije također poduzmu odgovarajuće mjere za sve ono što RS i njeno rukovodstvo radi protiv dejtonske Bosne i Hercegovine, protiv Ustava, odluka visokog predstavnika - istakao je Lendo.

Mišljenja je da će se "oni dobro zamisliti, bez obzira na to što pokušavaju da djeluju kao da im je drago, da se raduju što su ušli u klub Milorada Dodika i ljudi koji su već pod sankcijama".

- One mjere koje očekuju Republiku Srpsku i njih će pokazati da im se to ne isplati. Sjedinjene Američke Države zaista jesu prijatelji Bosne i Hercegovine, stalo im je da se ovdje bolje živi ali istovremeno da Dayton, kakav god da je, treba da bude uzor ili postavka koju niko neće da narušava. Ovo je pokazatelj da Sjedinjene Američke Države stoje iza suvereniteta i sigurnosti Bosne i Hercegovine - naglasio je Lendo.

VEZANI TEKST - Bećirović: Američke sankcije opravdane, EU treba sankcionirati Dodika u skladu sa rezolucijama EP-a

Podsjetio je da "dio Dodikovog društva više ne može da putuje u Sjedinjene Američke Države".

- Ali da su sankcije uvele i Francuska, Njemačka i zemlje Evropske unije, onda oni ne bi mogli dalje iz RS-a. Sa ovakvim svojim ponašanjem, najvjerovatnije da će oni sebi uvesti taj dio embarga. Međutim, problem je što zbog stvari koje oni rade ispašta srpski narod i na neki način čitava Bosna i Hercegovina - rekao je Lendo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.