open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Lendo: Pogibija Azre Spahić je posljednji alarm
Stravična saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala mlada doktorica Azra Spahić i u kojoj su još dvije osobe teško povrijeđene posljednji je alarm za cijelo društvo, a naročito strukture vlasti, da se hitnim sistemskim mjerama konačno unaprijedi sigurnost građana FBiH, saopćio je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo.
29.05.2023. u 12:18
get url
text

- Život Azre Spahić, nažalost, ne možemo vratiti, ali možemo preciznim, konkretnim i konstruktivnim mjerama maksimalno prevenirati slične situacije i na taj način spasiti živote naših građana. To je naša dužnost i zbog Azre Spahić, zbog Selme Agić, Edine Malkoč, Have Dovadžija i svih ostalih žrtava obijesti neodgovornih vozača, ali i zbog sadašnjih i budućih generacija - naveo je.

Neophodno je, dodaje, najprije izmjenama krivičnih zakona i ostalih relevantnih propisa najstrožije inkriminisati bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju, posebno prekvalifikacijom djela poput upravljanja automobilom pod dejstvom alkohola, prekoračenja brzine, vožnje bez položenog vozačkog ispita.

- Moramo unaprijediti i saobraćajnu infrastrukturu koja će sigurnost svih učesnika u saobraćaju podići na viši nivo. U svojstvu potpredsjednika FBiH aktivno ću raditi na stimulaciji usaglašavanja i donošenja adekvatnih izmjena zakonskih rješenja. U tome nam je neophodna sinergija svih nivoa vlasti, vlasti, opozicije, stručne zajednice, civilnog društva i svih organizacija i pojedinaca koji mogu dati svoj doprinos za unapređenje sigurnosti građana - zaključio je Lendo, saopćio je njegov Kabinet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.