open-navfaktor-logo
search
Razgovarao s Durakovićem
Lendo u Banjoj Luci: Ukidanjem ili mijenjanjem elemenata Ustavnog suda Čović i Dodik će ukinuti i naziv RS
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo boravi danas u posjeti Banjoj Luci gdje je sa potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem razgovarao o ostvarivanju institucionalne saradnje između ta dva bh. entiteta u cilju, kako je rečeno, sprečavanja da se saradnja svodi na sastanke političkih stranaka.
14.02.2024. u 14:26
get url
text

Duraković je kaže da su razgovarali šta mogu učiniti u ustavnom okviru BiH, kako bi građani živjeli bolje.

Dva entitetska potpredsjednika sastat će se danas i s predstavnicima Vijeća naroda i Narodne skupštine RS, kao i predsjednikom Regionalnog odbora Merhameta Jasminom Spahićem i banjalučkim muftijom Ismail-ef. Smajlovićem.

- Zaključili smo da postoje različite nadležnosti u smislu asimetričnih pozicija gdje potpredsjednik RS-a, iako ga bira narod, nema ustavne ovlasti gdje može donositi odluke. S druge strane, imamo potpredsjednika FBiH koji ima ovlasti, ali kojem su privremeno bile oduzete - kazao je Duraković.

Istakao je da je država Bosna i Hercegovina njihovo opredjeljenje te da žele državu po mjeri svih naroda, te najavio da će njihovi kabineti u daljoj korespondenciji ispitati šta mogu uraditi za građane "na terenu".

Kazao je da je potpredsjedniku Lendi predložio da se u razgovorima o izbornim i drugim reformama insistira na simetričnim rješenjima kada su u pitanju dva entiteta.

- U ovom trenutku, ovlasti Vijeća naroda i Doma naroda su apsolutno različite. U RS je sve svedeno na nivo vitalnog nacionalnog interesa, dok Dom naroda u Federaciji ima druge ovlasti kao sprječavanje donošenja određenih zakona. Tražimo da se to svede u istu ravan - podvukao je Duraković.

Razgovarano je i o Srebrenici te su izrazili opredjeljenje da probosanske stranke trebaju delegirati jednog kandidata na predstojećim izborima.

- Kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona, razgovarali smo o temi koju malo ljudi u Sarajevu shvata, a to je cenzusu od pet posto, što bi Bošnjake i Hrvate u RS izbrisalo s političke scene jer bi velike političke stranke poput SNSD-a imale kandidate koji bi se predstavljali kao Bošnjaci ili Hrvati unutar svoje liste - objasnio je.

Tvrdi da u Vijeću naroda od osam delegata, pet njih zastupa stvarne interese Bošnjaka, dok tri provode politiku SNSD-a.

Potpredsjednik FBiH Lendo kazao je da je iskoristio posjetu Banjoj Luci kako bi razgovarao s predstavnicima institucija i udruženja o boljem životu građana i zaustavljanju odlaska mladih iz BiH.

Na pitanje novinara da li će pokrenuti ukidanje naziva Republika Srpska ukoliko predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a Dragan Čović nastave s pritiscima na Ustavni sud, Lendo je kazao da će ukidanjem ili mijenjanjem elemenata Ustavnog suda upravo oni ukinuti i naziv Republike Srpske.

- Ustav BiH je taj koji čuva državu BiH, a samim tim i FBiH i RS, što znači da njega samo treba dograđivati i popravljati, a ne mijenjati, jer to nije dobro ni za jedan entitet, posebno za RS – poručio je Lendo.

Naglasio je da su i Ustav BiH i RS dejtonske kategorije, te da su uzajamno povezane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.