open-navfaktor-logo
search
Na Podraškom polju
Leševi krava nisu uklonjeni u Mrkonjić Gradu, inspektor tvrdi da su umrle od iscrpljenosti i malaksalosti
Skoro mjesec stanovnici mjesnih zajednica Graci i Podbrdo u općini Mrkonjić Grad apeliraju i mole nadležne da spriječe ekološku katastrofu koja se događa na Podraškom polju. 
12.05.2021. u 21:38
get url
text

Naime, leševi krava na Podraškom polju izazvali su paniku lokalnog stanovništva, koje strahuje da životinje nisu bolovale od zaraznih bolesti. 

- Pozivamo načelnika i apelujemo na sve nadležne službe Općine Mrkonjić Grad da preduzmu sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti i spriječe ovu ekološku katastrofu. Krajnje je nezamislivo i protivno svim načelima uzgoja stoke ovakvo ophođenje prema životinjama, te pored tog i ugrožavanje ljudskih života stanovništva ove dvije mjesne zajednice, znajući da se na ovim parcelama uzgajaju žitarice i prehrana za stanovništvo i stoku. Pored pošasti pandemije COVID-19, na ovaj način ćemo se još više zatrovati i izazvati razna oboljenja, ukoliko se nastavi ova praksa ostavljanja uginulih životinja da truhnu na pašnjacima.

Također, posebno apelujemo na članove savjeta ovih mjesnih zajednica, kao i odbornike SO Mrkonjić Grad iz MZ Graci i Podbrdo aktuelnog saziva, da opravdaju svoje postojanje i rad, te da preduzmu neke aktivnosti na sprečavanju ovog zla, a ne samo da budu uz svoj narod u periodu izbornih procesa – stoji u objavi na Facebooku Udruženja građana "Paradinjak i Gradina" Graci od 18. aprila. 

Kako u ime ovog Udruženja kaže Dragan Kaurin, situacija je ista i danas, stanovnici su očajni i ne znaju šta da rade. 

- Izgleda da nam preostaje samo da sa članovima svojih porodica i našim domaćim životinjama odemo pred Općinu Mrkonjić Grad. Ovo je prijetnja svim ljudima, ali i životinjama u našim mjesnim zajednicama, ali i okolini. Leševi se stavljaju u potoke i ta voda ide u Vrbas. Bolje je da se to spriječi da ne bi došlo do prave katastrofe. Krave koje su uginule su vlasništvo Zorana Podraščanina, vlasnika firme Gas-Petrol iz Mrkonjić Grada, koji je od Općine dobio na korištenje zemljište i ne vodi računa o kravama, već samo uzima poticaje od države – kaže za Faktor Dragan Kaurin. 

Kontaktirali smo nadležnu veterinarsku inspektoricu Radu Kovačević, koja nam je, kada je čula pitanje, spustila slušalicu i nije više odgovarala na naše pozive. 

Mnogo susretljiviji bio je Mitar Cvijić, načelnik općinskog Odjeljenja za inspekcijske poslove, koji tvrdi da više na pašnjacima nema lešava krava i da su oni po propisu zakopani.  

- Nije tačno da ima još leševa krava koji nisu zakopani. Stanovnici nemaju razloga za brigu. Imamo mišljenje veterinarske ambulante da krave nisu umrle od neke zarazne bolesti, nego od iscrpljenosti i malaksalosti. Za više informacija kontaktirajte načelnika Općine Mrkonjić Grad – rekao nam je Mitar Cvijić. 

Miki Aleksić, odbornik DNS-a u Mrkonjić Gradu, kaže da se cijeli ovaj slučaj zataškuje zbog lokalnih moćnika. 

- Nesretna politika upetljala je prste. Brane jedni druge. Kao što kaže naš narod, vrana vrani oči ne vadi. Danima dobijam fotografije mrtvih krava koje mi šalju zabrinuti građani. Mislim da su krave zakopane gdje su nađene. U blizini su potok i voda i to se ne rješava na taj način. Oko tridesetak goveda je uginulo i narod se s pravom pobunio. Na Skupštini Mrkonjić Grada pokrenut ću ovo pitanje. Sve moramo uraditi da se zaštiti naša životna sredina – naglašava Aleksić.

Stočar Jovo Stančević, koji sa sinom ima tridesetak krava, ističe da već danima ne smije pustiti svoje domaće životinje na ispašu na svoje pašnjake. 

- Ima leševa krava i po našim livadama koje psi raznose. To je velika opasnost od zaraze za stanovništvo. To je i mučenje životinja. Da vidite kakve su krave, kost i koža. To je nemoguće – upozorava Stančević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.