open-navfaktor-logo
search
Burna rasprava
Lideri iz BiH u Briselu: Dodik tvrdio da neće secesiju, Džaferović kazao da se pokušava završiti započeto 90-tih
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Milorad Dodik i predsjedavaći Željko Komšić te predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović našli su se pred zastupnicima Evropskog parlamenta, gdje su odgovarali na brojna pitanja koja su postavljali zastupnici.
15.03.2022. u 18:22
get url
text

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila je veoma burna diskusija.

Milorad Dodik kazao je da se ne slaže sa konstatacijom Željka Komšića koji smatra da se Srbija i Hrvatska previše mješaju u unutarnje stvari u BiH.

- To nije tačno, niti je to ijedan organ potvrdio, to je njegov lični stav - kazao je Dodik.

VEZANI TEKST - Dodik nije mogao sakriti bijes, opsovao nakon Džaferovićevog obraćanja

Smatra da je teško napraviti demokratiju u multietničkom društvu, te je istakao da je to gotovo nemoguća stvar.

- Spreman sam da poštujem Ustav Bosne i Hercegovine, ja ne radim pod ruskim utjecajem bez obzira na stereotip koji se ovdje pokušava proširiti. 

Istakao je da je nemoguće napraviti građanski model u BiH.

- To nije priča koju možete osigurati u BiH. Ja ne vodim proces secesije, niti to imam bilo kada u orbiti. Picula (Tonino, zastupnik u EP, op. a.) je govorio o tome kako je Dejtonski sporazum zustavio rat, ali morate pročitati i da je uspostavio i novu strukturu Bosne i Hercegovine - kazao je Dodik.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović smatra da je izmjena Izbornog zakona preduvjet da se održe izbori u BiH.

VEZANI TEKST - Komšić: BiH ima tri puta, ja biram najteži; Dodik i Čović najvjerniji Putinovi saradnici na Balkanu

- U Federaciji BiH ne pregovara Dodik i predstavnici srpske strane. Tu razgovaraju predstavnici iz Federacije, dakle Bošnjaci i Hrvati. Danas su predstavnici Bošnjaka govorili o izbornom zakonu kao o nečemu retrogradnom. Ja razumijem želju bošnjačkog naroda kao najbrojnijeg da napravi unitarnu konstrukciju BiH, ali to nije rješenje - kazao je Čović.

Zastupnica Željana Zovko je upitala zašto su manjine diskriminirane posljednjih 20 godina u Bosni i Hercegovini, a kao primjere je navela Italijane, Čehe i Albance.

Njemački predstavnik u EP Dietmar Koster čvrsto je naglasio da u Evropi nema mjesta za negiranje genocida, kontinuiranih blokada i korištene retorike koja dovodi do destabilizacije.

- Podržavam evropsku integraciju i mi stojimo uz BiH. Radimo na tome da vam se omogući kandidatski status. Pozivam sve vas da osigurate funkcionalnu BiH da bi se mogao nastaviti taj proces - rekao je Koster.

Zastupnik Nart Javier smatra da za Dejtonski sporazum nema alternative. 

- Nećemo dozvoliti nikome da se suprostavlja Dejtonu i BiH ne može vječno ovisiti od ekonomske podrške Evropske unije. Svi sve etnički Slaveni, govorite istim jezikom, ali mi vidimo puno smrti, krvi i previše historije - rekao je Javier.

VEZANI TEKST - Gahler: Čoviću, šta očekujete za Hrvate u BiH, kada ste tako tijesno povezani sa Dodikom, a on sa Putinom

Zastupnica Sunčana Glavak istakla je da daje punu podršku Draganu Čoviću "kao legitimnom predstavniku hrvatskog naroda u BiH kako bi se postigla izborna reforma".

Zastupnik Reuten iz Nizozemske upitao je Milorada Dodika da li će lideri iz RS-a odmah povući sve zakone koje je donijela NSRS posljednjih mjeseci koje se tiču institucija Bosne i Hercegovine.

Nakon obraćanja zastupnika u EP, Dragan Čović je opet ponovio da izbori ove godine ovise o izmjeni Izbornog zakona. 

- Uvjeren sam da ćemo završiti ovaj proces koji smo počeli - rekao je Čović.

Milorad Dodik je poručio evropskim parlamentarcima da će se stanje u BiH normalizovati kada "neki prestanu da daju paušalne ocjene".

- Dok stanje u BiH posmatrate crno-bijelim bojama, nikada nećete doći do rezultata. Srbi i Hrvati su stari narodi na prostoru Balkana. Oni će biti lojalni BiH dok se bude poštovala ustavna garancija ravnopravnosti konstutivnih naroda - poručio je Dodik, koji je evroparlamentarcima kazao da se oni u Evropi bore protiv "muslimanske države, a nas gurate u to". Sve vrijeme je Bošnjake nazivao muslimanima.

VEZANI TEKST - Džaferović u Briselu: Hrvati nisu ugroženi, HDZ zloupotrebljava svoju moć i koči procese u FBiH

Šefik Džaferović je osudio nazivanje Bošnjaka "muslimanima", govorio je o pokušajima zaplašivanja Evrope time da se u BiH stvara "islamka država".

- Mogli ste čuti kakvi se termini ovdje upotrebljavaju. U BiH žive Bošnjaci koji su većinom muslimani. Sve vrijeme se ovdje upotrebljava termin "muslimani", a ne Bošnjaci. Ovo su pokušaji da se Evropa uplaši od muslimana u BiH i da onda oni mogu završiti svoj posao onako kako su njihovi prethodnici to počeli. Srbija i Hrvatska su bile na čelu udruženih zločinačkih poduhvata u BiH, ovo je definicija presude međunarodnog suda. Sve što da nas Bošnjaci rade je to da očuvaju BiH i da se vrate odakle su protjerani. Kada je u pitanju budućnost BiH mi nemamo drugog puta osim Dejtonskog sporazuma. Nema niko pravo da odbacuje ono što smo mi teškom mukom dogovorili - poručio je Džaferović.

Izbori se, kaže Džaferović, mogu i moraju održati, te je pozvao HDZ da ne pravi dodatne etničke podjele.

VEZANI TEKST - Dodiku u Briselu poručili: Ne igraj se vatrom!

Na kraju obraćanja Džaferović je govorio o važnosti saradnje Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te je osudio pokušaje Milorada Dodika i Dragana Čovića da Bošnjake pokušaju predstaviti kao prijetnju Evropskoj uniji.

Željko Komšić je naglasio da ne predstavlja isključivo hrvatski narod, nego da je on pripadnik hrvatskog naroda.

- Kada u Ustavu BiH bude pisalo drugačije, ja ću to poštovati - kazao je Komšić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.