open-navfaktor-logo
search
Do koga je
Lijeka koji vraća u život mjesecima nema u apotekama u BiH, prepucavaju se nadležni, oboljeli trpe
Diazepam klizma, lijek koji djecu koja dožive epileptički napad vraća u život, i dalje nije dostupan u apotekama u Bosni i Hercegovini.
11.03.2022. u 07:51
get url
text

Kako nam rekoše oni čiji su članovi porodice oboljeli, nije im jasno kako lijek kojeg trebaju svaki dan još nije registriran u BiH.

- Da li će iko od nadležnih organa u ovoj zemlji napokon reagirati što na tržištu nema lijeka Diezapam, i to mjesecima? Vjerovatno oni od kojih zavisi život nas i naših članova porodice i ne znaju šta je Diazepam. Znam da mnogi trebaju ovaj lijek, ali šutnjom ništa nećemo postići. Moramo svi zajedno reagirati – kaže Renata Mujadžić iz Cazina, majka petogodišnje Mie sa poteškoćama u razvoju, koja pati i od epilepsije.

Još nije registriran u BiH

- Moja Mia dnevno trpi i po više desetaka epileptičkih napada. Bez tog lijeka, ukoliko se desi jak napad, pada u epi status i umire. Klizma je ta koja prekida napad i vraća je u život – dodaje Mujadžić koja je i prošle godine putem medija pokušala nadležnima skrenuti pažnju da se Diapezam klizma pod hitno stavi na Esencijalnu listu lijekova.

Renata Mujadžić sa kćerkom Miom

No to se ni do danas nije dogodilo, pa se članovi porodica oboljelih sami snalaze na koji način da ga kupuju kada ga ima u apotekama. Cijena jedne klizme, kako nam reče Mujadžić, kreće se oko 14 KM.

- Morate imati sreće ili biti dobri sa radnicima u apoteci da vam jave kad lijek stigne jer čim dođe, vrlo brzo nestane. Ljudi ga unaprijed rezervišu – govori razoračana majka djeteta koje je 100 posto invalid.

Magistrica farmacije Dijana Mešić iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (USK) potvrdila nam je da Diazepam klizma i dalje nije na Esencijalnoj listi lijekova u ovom kantonu.

- Na listi su samo tablete od 10, pet i dva miligrama. Zbog toga su roditelji prisiljeni da kupuju klizme. Ako ih nema u apotekama, onda je to do proizvođača, odnosno dobavljača – kazala je Mešić.

Da je lijek i dalje neregistriran u državi potvrdili su nam i iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH). Dodaju kako se lijek uvozi interventno i da ne postoji kontinuitet u njegovom snabdijevanju.

U cilju rješavanja problematike oko dostupnosti Diazepam klizmi pet mg i 10 mg, iz ALUBiH su, kako su naveli, preduzeli sljedeće korake.

- U prostorijama Agencije 10. novembra prošle godine odražan je sastanak sa ciljem pružanja stručne pomoći zaposlenika Agencije u sagledavanju aktivnosti potrebnih za početak izrade galenskog lijeka Diazepam klizma pet i 10 mg u Galenskoj laboratoriji Apotekarske ustanove Bosanska Gradiška. Sastanku su pored stručnjaka iz Agencije prisustvovali i direktor Apotekarske ustanove Bosanska Gradiška, predsjednik Farmaceutskog društva RS-a i predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima. Kako su maloprodaje (apoteke) u nadležnosti entitetskih ministarstava nadležnih za poslove zdravlja i rješenje o ispunjenosti uvjeta donose entitetska ministarstva, samim tim i galenske laboratorije koje su u sastavu njih u nadležnosti su entitetskih ministarstava i rješenje o ispunjenosti uvjeta također donose entitetska ministarstva. U vezi s navedenim, dozvolu za galensku proizvodnju Diazepam klizmi daju entitetska ministarstva zdravlja – naveli su u ALMBiH.

Iz Agencije su kazali kako je veleprometnik Unifarm dobio dozvolu za uvoz Diazepam klizmi, pa smo i njih kontaktirali. Po njima, "sve je do apoteka".

- Neka apoteke naruče. Ako je apoteka u Sarajevu, i ako danas naruči, lijek će joj u utorak biti dostavljen. Što se tiče Unsko-sanskog kantona, bilo koja apoteka, ako danas poruči, lijek će dobiti sutra. Imamo na stanju Diazepam klizme i od pet i od 10 miligrama. Što se tiče cijena, naše su veleprodajne, bez PDV-a i marže, pa za konačnu visinu upitajte apoteke - naveli su iz Unifarma, samostalnog preduzeća za veleprodaju lijekova.

No, zašto tako važan lijek još nije na Esencijalnoj listi lijekova, upitali smo Sanju Čustović, pomoćnicu Federalnog ministra zdravstva za farmaciju i hemikalije.

- Unifarm, kao vlasnik licence, je taj koji nam se treba obratiti sa zahtjevom za uvrštavanje lijeka na listu lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja, nakon čega to postaje obavezujuće za sve kantone i fondove zdravstvenog osiguranja. Tada će lijek biti svrtan ili na A listu, kada je sto posto besplatan, ili na B listu kada jedan dio troškova snosi fond zdravstvenog osiguranja, a drugi pacijent – naglašava Čustović.

Diazepam klizma

Kaže kako je Federalno ministarstvo zdravstva ranije prepoznalo potrebu za Diazepam klizmama, ali kako još nije registriran u BiH, lijek je preporučen svim kantonima.

- U toj grupi našli su se i lijekovi za vještačku oplodnju, hormoni rasta, znači lijekovi koji, zbog svojih karakteristika (nisu registrirani, nisu lijek), su potrebni, ali ne ispunjavaju uvjete iz Pravilnika da dođu na A ili B listu – objasnila je Čustović.

Istakla je kako je Unifarm taj koji ima obavezu da na vrijeme dopremi dovoljne količine lijeka u apoteke, odnosno da je to problem Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i njenog farmaceutskog inspektora.

Na pitanje zašto nisu poslali zahtjev za uvršavanje lijeka na esencijalnu listu, Almir Omić, projekt menadžer u Unifarmu, kaže "kako se radi o interventnom uvozu, a takvi lijekovi, kako je dodao, ne mogu na Esencijalnu listu".

- Jeste li pitali Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH, da li je lijek registriran?! Unifarm nije nosilac licence za taj lijek jer se on uvozi interventno. Lijek koji se uvozi interventno mora imati posebno odobrenje. Ovdje se radi o psihotropnoj supstanci, što znači da je potrebno odobrenje Agencije koje mi imamo – kaže Omić.

Uvoznici Unifarm i Krajinagroup

Naglašava kako Unifarm nije jedini uvoznik Diazepam klizmi.

- Ne mogu vam reći ko je još uvoznik, to će vam reći Agencija koja je dala odobrenje drugom uvozniku iako to nije trebala – istakao je Omić.

Da Unifarm zaista nije jedini uvoznik lijeka potvrđeno nam je i u ALMBiH.

- Uvidom u službenu evidenciju, konstatovali smo da je Agencija u prethodnom periodu izdala dozvole za interventni uvoz Diazepam klizmi Diaksi, u jačinama pet i 10 mg (proizvođač iz Turske) veleprometnicima Unifarm (datum izdavanja dozvole je 5. januar 2022. i 3. mart 2022, kao i Krajinagroup (datum izdavanja dozvole 2. februar 2022.). Iz naprijed navedenog evidentno je da je ALMBiH uradila i više nego što je u njenoj nadležnosti kako bi se osigurao kontinuitet u snabdijevanju našeg tržišta lijekom Diazepam klizme pet i 10 miligrama – naveli su iz ALMBiH.

Dodajmo i to da je Almir Omić, projekt menadžer iz Unifarma, nakon što je uredno dao odgovor novinaru na postavljeno pitanje, naknadno nazvao redakciju Faktora kazavši "kako ništa ne smijemo objaviti dok ne dobijemo pismenu saglasnost iz Unifarma".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.